Bader du i en bakteriepøl?

Det er slett ikke bare du som elsker varmen. Også farlige bakterier storkoser seg nå.

Hyggelig? Ja. Bra for deg? Ikke nødvendigvis. Foto: Colourbox
Hyggelig? Ja. Bra for deg? Ikke nødvendigvis. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Badestamper er populære, men vær bevisst når du fyller stampen med vann. Bruker du sjøvann oppstår risikoen for å bli rammet av badesårfeber. Det er en koleralignende sykdom som oppstår når bakterier infiserer åpne sår.

Les også: Du er en bakteriebombe

Sykdommen er særlig farlig for mennesker med svekket immunforsvar. I Sør-Sverige er det de siste årene registrert flere dødsfall som følge av badesårfeber, skriver Aftonbladet.

Tisser i vannet

Fyller du badestampen med vanlig springvann skal du også ta forholdsregler. Desinfisér vannet jevnlig med klor, for å hindre vekst av alger og mikroorganismer.

Ifølge en artikkel som sto på trykk i magasinet Hus & Bolig i fjor, frykter Folkehelseinstituttet en økning i badevannoverførte infeksjonssykdommer.

Les også: Derfor bør du vaske deg

- Folk tenker ikke

- Folk kjøper et basseng i en hvilken som helst butikk og tror det bare er å sette i gang og bruke det. I mange tilfeller tenker verken kjøper eller selger over at bassenget må renses, sa avdelingsdirektør Truls Krogh ved instituttets avdeling for vannhygiene, til Hus & Bolig.

Les også: De pinligste plagene

Særlig nå i varmen formerer bakteriene seg fort. Blir det for mange av dem kan du få infeksjoner i huden, øregangene, slimhinnene og urinveiene.

Stiger temperaturen i bassenget over 30 grader øker infeksjonsrisikoen betraktelig.

Selv om det ikke finnes driftsregler for privateide bassenger bør du være nøye med å bruke desifeksjonsmidler i vannet, og skifte det ut hyppig.

Her er tips om bassenghygiene

Slik blir vannet infisert

De to bakterietypene som oftest gir helsetrøbbel er mykobakterier og pseudomonasbakterier.

Bakteriene kan vokse i badeanleggets sirkulasjonssystem, hvor det er vanskelig å komme til for å gjøre rent. Etter formering kan bakteriene komme ut i bassengvannet og gi opphav til infeksjoner.

Helt vanlig at folk tisser i vannet.

Bakteriene finnes naturlig i jord og vann, men tåler klor veldig godt og nyttegjør seg av de organiske stoffene vi avgir når vi bader.

Deler av denne artikkelen ble først publisert 03/07-2009.