Både du og mobiltelefonen kan bindes

Mange av mobiltelefonene du nå får kjøpt til sponset pris, kan du ikke bytte til andre leverandører før bindingstiden er gått ut. Men du står fritt til å bytte abonnementsform hos operatøren du er bundet til.

Både Telenor og NetCom selger nå sponsede telefoner med operatørlås. NetCom har gjort det i mer enn ett år allerede og har på den tiden solgt omkring 70.000 telefoner med operatørlås. Telenor innførte systemet like før sommeren, og har derfor ikke oversikt over hvor mange telefoner som er solgt med operatørlås.

Det har i flere år vært slik at du binder deg til et abonnement hos en spesiell leverandør når du kjøper telefon til subsidiert pris. Men selve telefonen har du likevel kunnet bruke hos konkurrenten, selv om du har måttet betale to abonnementer i en overlappingsperiode.

Bundet

Har din mobiltelefon operatørlås betyr det at du binder mobiltelefonen til den leverandøren som sponset den når du kjøpte den. Bindingstiden hos både Telenor og NetCom er på ett år. Før den tiden kan du ikke bruke mobiltelefonen med SIM-kort fra en annen mobiloperatør.

Mulig å bytte abonnement

Selv om du ikke kan bytte en låst telefon fra Telenor til NetCom eller omvendt, er det fortsatt mulig å endre abonnement. Både Telenor og NetCom selger kun operatørlåstelefoner i tilknytning til sine kontantkorttelefoner. Men finner du ut at et annet abonnement er mer lønnsomt for deg (for eksempel ved hjelp av vår mobiltelefonkalkulator), kan du altså bytte så lenge det nye abonnementet også leveres av det selskapet du kjøpte kontanttelefonen av i første omgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjerne operatørlås

Begge selskaper opererer med bindingstid på de sponsede mobiltelefonene på ett år. Vil du bytte til annen operatør før bindingstiden er omme, kan du hos Telenor kjøpe deg ut av avtalen om operatørlås. Men det koster hele 1500 kroner, og da bør du ha et langt billigere abonnement for hånden for at det skal lønne seg.

- Vi benytter operatørlås på telefoner vi sponser. Er du villig til å betale for sponsingen, kan du få fjernet låsen på telefonen, forteller informasjonsdirektør i Telenor Mobil, Elisabeth H. Gjølme.

Hos NetCom er det ingen organisert mulighet til å kjøpe fri telefonen, selv om informasjonsdirektør Per Bjørkum hevder at "alt kan kjøpes for penger".

Etter at bindingstiden er utløpt vil du få en kode av operatøren som igjen gjør telefonen tilgjengelig for bruk hos andre operatører. Da kan du uten kostnad bytte til en annen leverandør om du ønsker det.

Ring billigere

I mellomtiden kan det lønne seg å være klar over muligheten du har til å ringe billigere med kontantkort. Vi har tidligere skrevet om selskapet Eurotels callback-system som gjør det mulig å omgå tellerskrittprisene fra NetCom og Telenor når du ringer med kontantkort. Les mer om dette 4450 TARGET="_top">her.