Bacon med omega-3

Får du ikke i deg nok omega-3? I fremtiden kan kanskje svinekjøtt løse problemet ditt.

Forskere fra University of Pittsburgh, USA, har brukt genteknologi for å ale opp omega-3-produserende griser. Det kan føre til sunnere svinekjøtt.

Ny forskning viser at omega-3 kanskje ikke er så sunt som vi trodde.

Cellekloning
For at grisene skulle produsere omega-3, overførte forskerne et gen kalt fat-1 i griseceller. De brukte kloningsteknologi for å lage embroyonale celler som ble implantert i en normal gris.

Genet produserte et enzym som omgjorde omega-6-fettsyrer, som de genmanipulerte grisene produserte, til omega-3. Vevet til disse grisene fikk derfor høye nivåer av omega-3, og lavere av omega-6. Den totale mengden av fett var den samme som hos andre griser.

- Dette kan være en lovende måte å få bedre fettsyrebalanse i det moderne kostholdet, uten måtte spise fisk og fiskefettkapsler, sier Jing Kang, en av forskerne bak studien, ifølge BBC.

Kang har tidligere fått mus til å produsere omega-3. Forskere har også prøvd å skape kylling og kuer med omega-3.

Studien er publisert i The Nature Biotechnology.

Mulig med genmat
Ernæringsfysiolog Hanna Hånes tror vi kan få kjøpt svinekjøtt med omega-3 i fremtiden.

- Slikt svinekjøtt vil i så fall komme i kategorien genmodifisert mat eller genmat, sier hun til Mozon.

Hun forteller at det allerede finnes genmodifiserte planteprodukter, blant annet i ris, mais og soyabønner. Men hun regner ikke med å spise svinekjøtt med omega-3 med det første.

- Vitenskapskomiteen for mattrygghet må vurdere helserisikoen ved genmodifiserte produkter før de eventuelt kan godkjennes av Mattilsynet. Dette er en problemstilling vi trolig vil se mye til i fremtiden. Per i dag er ikke genmodifiserte matvarer godkjent i Norge. Et unntak er at sammensatte matvarer kan inneholde inntil 1-2 prosent av for eksempel genmodifisert soya, sier hun.

Ikke i Norge
Åshild Krogdahl, professor i ernæring ved Norges Veterinærhøgskole, sier at genmodifiserte husdyr ikke er en aktuell problemstilling i Norge for tiden.

- Holdningene i Norge er skeptiske. Det er ekstremt lite genmodifisering her, og foreløpig kun til forskningsformål, sier hun til Mozon.

Hun bemerker at Veterinærhøgskolen ikke har noe offisiell standpunkt til temaet.

I Norge er holdningen til genmodifiserte dyr delt: Enkelte mener genmodifisering er noe vi bør prøve, mens andre mener vi ikke skal gjøre det.

- Vi genmodifiserer ikke produksjonsdyr som gir mat, og fôrer dem i svært liten grad med genmodifisert mat. Men dette kan endre seg med tiden, sier Krogdahl.

Mennesker kan ikke selv produsere omega-3-fettsyrer. Vi er derfor avhengige av matvarer som inneholder omega-3 eller eventuelt kosttilskudd.

 

Mozon, 28.3.2006