Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Babytenner råtner bort

Mer enn én av fire babyer i USA har tannråte, og antallet øker. Søte drikker kan være en av forklaringene, mener eksperter.

- Jeg gjorde alt jeg kunne. Jeg ga dem sunn, økologisk mat og pusset tennene deres, sier den fortvilte tobarnsmoren, Ariel Elliott til ABC News.

Likevel har begge barna hennes fått dårlige tenner - allerede fra 2-års alder, selv før tennene var ferdig utvokste.

Ifølge ekspertene er erfaringene til Elliott bare en av mange, og mye tyder på at dårlig tannhelse hos unge barn i USA er et økende problem.

Tar du godt vare på tennene dine? Ta testen her:

Melketenner legger grunnlag
Ifølge den største studien som amerikanske myndigheter har gjort på over 25 år, har antall barn mellom 2 og 5 år med hull i tennene, steget til 28 prosent mellom 1999 og 2004. Fra 1988 til 1994 var det tilsvarende antallet 24 prosent.

Hos den voksne befolkningen har tallene imidlertid gått ned, og den omvendte trenden hos den yngre generasjonen kommer svært overraskende på ekspertene.

Melketenner legger grunnlaget for hvordan de nye tennene blir, og dårlig tannehelse som ung kan ha alvorlige konsekvenser for tannehelsen senere i livet.

- Vi vet fra en rekke studier at når barn har tannråte i melketennene sine, får de samme problemer når de er voksne også, sier studieleder Bruce Dye ved amerikanske helsemyndigheters Centers for Disease Control and Prevention.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tannbørsten din er en bakteriebombe

Stabilt i Norge
Noen eksperter mener imidlertid at funnene fra studien er gode framfor dårlige. En ekspert tror årsaken til at det oppdages flere barn med tannråte er at barn går oftere til tannlegen, melder ABC News.

En annen årsak kan være at barn i dag drikker mindre vann, og mer brus, juice og saft. Da får ikke barna tilført fluor, som er en naturlig kilde i vann, og som er viktig for barnas tannhelse, ifølge de amerikanske ekspertene.

Visste du at stress sliter på tennene?

I Norge er det imidlertid ingen ting som tyder på at tannhelsen hos småbarn er blitt dårligere. Den holder seg bemerkelsesverdig stabil, ifølge informasjonssjef i Den norske tannlegeforening Morten H. Rolstad.

- For noen år siden viste statistikken en negativ utvikling, men den har nå snudd. Ekspertene mente det var statistikken og utvalget av personer i denne, heller enn tannhelsen det var noe feil med, sier Rolstad til Mozon.no.

Tidlig til tannlegen
Ifølge Sosial- og helsedirektoratet har 13 prosent av 3-åringer i Norge karies.

Konklusjonen til de amerikanske ekspertene er at jo før barnet kommer til tannlege, jo bedre. I tillegg oppfordres foreldre til å passe på kosthold, renhold og fluor.

- ”Pass og puss fra første tann” heter en brosjyre fra Norsk Tannvern – og sånn er det. Barna bør ikke overlates helt til seg selv før de er 10-12 år, og de siste årene holder det bare å kontrollere. Ellers: Spis sunn mat regelmessig, og bruk vann som tørstedrikk utenom måltider. Så enkelt. Og så vanskelig, sier Rolstad.

Og begrens inntaket av sukker.

- Inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til 10 energiprosent for å sikre inntaket av livsnødvendige næringsstoffer og minske risikoen for tannråte og overvekt, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet.

Myndighetenes anbefaling er at man børster tennene med fluor tannkrem morgen og kveld, legger hun til.

Resultatene fra den amerikanske undersøkelsen ble nylig presentert på American Association for Public Health Dentistry.

Dårlig ånde? Slik kvitter du deg med den: