Babymassasje gir nattesøvn

Må du opp om natten for å trøste gråtende barn? Da kan en lett massasje være løsningen.

Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger hjelper verken vuggesang eller høytlesning fra "Hamsteren Huffe". Da kan babymassasje være løsningen som får barnet til å sovne.

Det viser en britisk undersøkelse som har samlet resultater fra flere forsøk med babymassasje. Konklusjonen viser at massasjen reduserer nivået av stresshormoner, bygger sterkere bånd mellom mor og barn, og attpåtil gir bedre nattesøvn.

Babymassasje bygger på andre prinsipper enn den type stump vold som kan brukes på voksne mennesker. For her er det ikke muskelkraft som skal til. Barna skal bare berøres eller gnis lett over hele kroppen, det er også mulig å massere musklene under huden med forsiktige bevegelser. Noen helsestasjoner kan også tilby kurs i riktig massasjeteknikk.

Gråtende barn? Her er forskernes siste teknikk mot kolikk:

Sover bedre
- Vi begynte med babymassasje på grunn av kolikksmerter. I dag er han mye bedre, men fortsatt bruker vi massasje både til morgen- og kveldsstellet, forteller Anne Line Pettersen Løksa fra Oslo. Hun er mor til Elias som nå er fire måneder gammel og sover godt om nettene.

Flere helsestasjoner i Norge tilbyr kurs i babymassasje til ferske foreldre. Anne Line fikk ikke noe slikt tilbud, men hørte om metoden fra venninner og meldte seg på et kurs.

- Vi bruker bare en del av kurset og masserer kanskje i 5 eller 10 minutter hvor vi fokuserer på magen og bena. Og jeg kjenner meg veldig godt igjen i fordelene som undersøkelsen viser. Babymassasje kan jo også være med på å styrke båndene mellom barn og far, sier Anne Line.

Nyttig teknikk
Tilsammen har 598 barn og mødre deltatt i undersøkelsene som er analysert av forskere ved University of Warwick.

- Undersøkelsene tyder på at massasjen gjorde barna mer avslappet, antageligvis på grunn av lavere nivåer av stresshormoner som kortisol. En av undersøkelsene viser at massasjen kan gi barna et bedre søvnmønster, og flere funn tyder på at babymassasje kan gi bedre søvn og mindre gråt.

- Derfor ser det ut til at dette er en nyttig teknikk som foreldre kan bruke for å hjelpe barna til å slappe av og sove bedre, sier forskningsleder Angela Underdown til avisen Daily Mail.

Les også: En myk start på livet

 

Mozon.no, 10.11.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer