Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Babyer smartere enn du tror

Et lite barn klarer knapt å sitte, krabbe eller gå. Men å se forskjellen på snille og slemme lekekamerater, det kan de!

Publisert
Sist oppdatert
Mange andre studier er gjort på likende temaer, og fellesnevneren for dem alle er at barn under ett år er mer kompliserte enn man tror.


Det viser en ny studie fra Yale University, der forskerne ser at barn som er så unge som seks til ti måneder allerede har utviklet sosiale evner, som går på å bedømme andre personer.

I undersøkelsen satt barna på fanget til foreldrene sine og så på en dukke som forsøkte å gå opp en bakke. Så kom en annen dukke som enten hjalp den andre dukken opp bakken eller dyttet den ned. Alle dukkene var utstyrt med øyne slik at de så menneskelige ut, ifølge CNN.

Så ble barna presentert for dukkene, og nå ville forskerne se hvilken dukke de foretrakk å leke med.

Spedbarn er smartere enn som så, og på noen områder slår de faktisk oss voksne.

Foretrakk hjelpsom dukke
Etter å ha sett på dukketeateret flere ganger, valgte nesten alle barna den hjelpsomme dukken. De få som ikke valgte denne, valgte en nøytral dukke, som også var med i dukketeatret men som verken hjalp eller hindret den andre dukken, framfor den "slemme" dukken.

Barnepsykolog og forfatter Knut Halfdan Svendsen bekrefter overfor DinSide Helse at vi er født med sterke tendenser til å reagere empatisk på andre mennesker.

- Denne evnen til å skille ut hvem som er "gode" og hvem en skal passe seg for er en overlevelsesevne som alle mennesker trenger for å tilpasse seg sitt miljø. Man skal passe seg for dårlig selskap! Her får vi bekreftet at vi er født med denne evnen, sier han.

Også barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus er kjent med at små barn reagerer ulikt på forskjellig type personer, og synes ikke studieresultatene høres urimelige ut.

- Mange andre studier er gjort på likende temaer, og fellesnevneren for dem alle er at barn under ett år er mer kompliserte enn man tror. De har flere ferdigheter og fanger opp mer enn man regner med, og kan på den måten skille mellom ønsket og uønsket atferd, sier hun.

Lindboe opplever gjennom sitt arbeid med barn at de utvikler sosiale ferdigheter på et tidlig stadium, og ikke er så "dumme" som man tror, selv om de ikke kan snakke.

Lyst på smartere barn? Slik gjør du

Ingen forskjell på gutter og jenter
Som alle andre sosiale vesener, er mennesker i stand til å ta raske vurderinger av andre mennesker, basert på hvordan de oppfører seg. Men røttene til denne atferden og når den utvikles er ikke helt forstått, ifølge de amerikanske forskerne.

- Det er utrolig imponerende at barn gjør dette. Det viser at svært viktige sosiale evalueringer finner sted, uten mye læring, sier studieleder Kiley Hamlin.

I studien var det ingen forskjell på reaksjonene til guttene og jentene.

- Alt dette viser at barn er svært kompetente individer fra ung alder. De finner ut hvem som er gode lekekamerater uten mye hjelp, sier forskerne.

Barn skjønner seg også på tall. Ler mer her

- Dette må læres!
David Lewkowicz ved Florida Atlantic University synes studien er spennende, men han mener slik atferd må læres.

- Barn får veldig mye sosial erfaring mellom seks og tolv måneders alder. Så antakelsen om at denne evnen ikke krever noe erfaring er uberettiget, sier han til CCN.

Knut Halfdan Svendsen mener at for at barna skal kunne videreutvikle disse tidlige sosiale evnene er det særlig to forhold som bør være til stede.

- For det første må barnet leve opp i et rimelig trygt psykologisk miljø uten for mange negative spenninger eller traumatiske opplevelser. For det andre må barnet ha noen få å knytte seg til over tid som er rimelig stabile, sier han.

Ifølge Svendsen er det er slik at for å kunne videreutvikle tendensene som slike studier påviser så trenger spedbarnet guiding av voksne. Det betyr at de får tilbakemeldinger gjennom voksnes tilstedeværelse gjennom oppmuntringer, bekreftelser, ansiktsuttrykk og så videre.

Forskerne, ved Yale University understreker at de nå ønsker å få vite om denne atferden er forbeholdt mennesker. Derfor skal de nå begynne undersøkelser på apekatter.

Studien på barna er publisert i tidsskriftet Nature.

Les også: Vi har bedre hukommelse enn du tror

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer