Babyer kan dø av forsiktig risting

En ny undersøkelse viser nå at barn ikke trenger å ristes voldsomt for å kunne bli påført hjerneskade som kan føre til død. Også forsiktig risting av småbarn kan være livstruende.

Babyer kan dø av forsiktig risting

En ny undersøkelse viser nå at barn nødvendigvis ikke trenger å ristes voldsomt for å kunne bli påført hjerneskade som kan føre til død. Også forsiktig risting av småbarn kan være livstruende.

Britiske forskere hevder nå at småbarn som blir ristet meget forsiktig kan dø av mangel på øksygen ettersom hjernen hos spedbarna ikke har festet seg, men svømmer inne i kraniet. Risikoen er dermed stor for at babyhjernen vil støte inn i hodeskallens bensntruktur dersom den blir ristet.

Spedbarn er mest sårbare for alvorlige hjerneskader og nakkeskader de første fire til seks månedene etter fødselen. Risikoen avtar litt etter dette, men faren for skader er fortsatt der frem til 1,5 års alderen, skrives det i rapporten som er publisert i tidsskriftet New Scientist.

Forskerne har analysert 53 hjerner hos små barn. De avdekket da at to av barna døde som resultat av hjerneskade etter å ha blitt utsatt for vold. Tre fjerdedeler av barna døde fordi de ikke fikk puste. Forskerne tror dødsårsaken kan relateres til nakkeskader etter at barna har blitt ristet forsiktig.

Kilde: New Scientist

Tilrettelagt av Silje Stavik 15.06.01