Babyene våre blir større

Antallet babyer som veier over 4,5 kilo når de blir født steg fra 3,1 til 4,7 prosent fra 1989 til 2000. Det bekymrer fødselsleger.

Publisert
Sist oppdatert

I 2000 veide 2777 nyfødte over 4,5 kilo i Norge, skriver Dagens medisin.

- At stadig flere barn er over 4,5 kilo når de blir født, bekymrer oss. Vi vet ikke hvorfor flere barn er så store når de blir født, men vi vet at det kan føre til kompliserte fødsler når barna er så tunge, sier Lorentz M. Irgens ved Medisinsk fødselsregister til Dagens Medisin.

Han tror den generelle vektøkningen i samfunnet er en av grunnene til at flere barn er så tunge når de blir født. En annen årsak kan være at flere får svangerskapsdiabetes, noe som kan gi høyere fødselsvekt.

Undersøkelsen viser at stor barn ikke blir sendt til spesialiserte sykehus for å bli født, i motsetning til svært små barn.

Det tyngste snittet på babyene i landet er ved Bærum sykehus, og der er gjennomsnittsvekten 3629 gram. Dette blir forklart blant annet med at mødrene ikke røyker, og at få innvandrere føder ved sykehuset, som dekker Asker og Bærum kommuner. De vanskeligste fødslene i kommunene sendes også til Rikshospitalet, fordi sykehuset ikke har egen barneavdeling.

Overlege Karen Sofie Koss ved sykehuset sier til Dagens Medisin at mødrenes sunne livsstil er hovedårsaken til at babyene blir født sunne og store:

- Under 14 prosent av de gravide i Asker og Bærum røyker. Det er et svært lavt tall. De aller fleste mødrene slutter også fullstendig å drikke alkohol mens de er med barn. De spiser sunt og er generelt ikke overvektige.

Hun mener mødrene i Asker og Bærum vet godt hvor farlig det er å røyke under svangerskapet fordi de er høyt utdannet.

Tallene fra Medisinsk fødelsesregister viser at gravide i Akershus røkte 1,1 sigarett daglig ved svangerskapets slutt. Gravide i Rogaland røykte 7,3 sigaretter.

Mozon.no, 24.10.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer