Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Babyen skjønner hva bikkja bjeffer

En seks måneder gammel baby forstår faktisk hva hunden mener.

Forstår du hva et bjeff betyr? Forskere ved Brigham Young universitet i Provo i USA har avdekket at barn på seks måneder vet forskjellen på aggressiv og glad bjeffing.

Bikkja og toåringen er like smarte

Det er uklart om så små barn skjønner at flekkede tenner er tegn på trøbbel, men de har en sofistikert forståelse av hunders måte å uttrykke følelser på, ifølge leder av studien, professor i psykologi og nevrovitenskap, Ross Flom.

Barna forstår også bjeffingen til hunder de ikke kjenner.

George, den surfende hunden

- Medfødt evne

- Vi tror babyer er født med et bredt sett med evner og ferdigheter, og av disse utvikles eller slipes avhengig av oppveksten til barnet, sier professoren til helsenettstedet Health24.

En hund etter luksus

Han og teamet hans rekrutterte 128 sped- og småbarn til studien sin. Ingen av barna hadde nevneverdig kjennskap til hunder fra før.

Glade og sinte hunder

Barna fikk se stillbilder av aggressive og rolige hunder, samtidig som det ble avspilt ulike bjeffelyder - godmodige og aggressive.

Da bildet av hund og bjeffelyd samsvarte, gransket de seks måneder gamle babyene bildet mye lenger enn de gjorde da det motsatte var tilfelle.

Aldri mer bilsyk bikkje

Bare 15 prosent av barna brukte lenger eller like lang tid til å se på hundebildet når det ikke samsvarte med bjeffelyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord klarte 85 prosent av barna å se sammenhengen mellom lyd og bilde - dette til tross for at de ikke hadde særlig peiling på hva en hund var.

For enkelt for eldre småbarn

Eldre barn, på 12, 18 og 24 måneder, koblet også riktig lyd og bilde, men de så ikke lenge på bildet. Etter kort tid begynte de heller å granske andre ting i rommet.

Kritikere av studien har hevdet at barna da ikke har skjønt poenget, men professor Flom mener det er stikk motsatt. Han mener oppgaven rett og slett var for enkel for de eldre barna, og at de derfor kjapt mistet interessen.

Studien er publisert i tidsskriftet Developmental Psychology.