Hvis du er morratrøtt kan du i hvert fall trøste deg med at du blir sterkere og sterkere utover dagen. Foto: colourbox.com
Hvis du er morratrøtt kan du i hvert fall trøste deg med at du blir sterkere og sterkere utover dagen. Foto: colourbox.comVis mer

B-mennesker er sterkere

Ny forskning viser at morgenfugler ikke utnytter muskelkraften sin like godt.

Ifølge forskning.no har man nå for første gang dokumentert store forskjeller på hjerneaktiviteten hos A- og B-mennesker. Forskere ved University of Alberta fant ulikheter mellom A- og B-mennesker både når det gjelder hvordan hjernebarken tar imot stimuli, hvordan ryggmargen sender signaler og maksimal muskelstyrke.

Deltakerne ble delt opp i to like store grupper, hvor den ene gruppen bestod av dem som sa at de følte seg mest våkne og produktive om morgenen (A-menneskene) og den andre gruppen inneholdt dem som hadde mest energi om kvelden (B-menneskene).

TEST: Hva kan du om søvn?

Etter å ha fylt ut et skjema om søvn, kosthold, trening og andre faktorer, ble deltakerne testet fire ganger i løpet av en dag.

B-mennesker blir mer mottakelige for stimuli utover dagen

Forskerne målte først hvor mye muskelkraft hver deltaker klarte å generere ved maksimal sammentrekning, og kjørte elektrisk stimuli i en nerve bak kneet, for å se på nervebanene som går gjennom ryggmargen. De brukte også magnetisk stimuli ved å holde en magnet over hjernebarken for å stimulere hjerneceller til å sende signaler til ulike muskler.

- Hos A-menneskene så vi at hjernebarken ble mindre og mindre mottakelig for stimuli utover dagen. Hos B-menneskene var det omvendt, sier Olle Lagerquist, en av forskerne, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: A-mennesker har en genfeil

Det er første gang man har klart å bevise slike forskjeller mellom A- og B-mennesker.

Ryggmargstesten viste imidlertid at refleksresponsen ble bedre og bedre utover dagen hos både hos A- og B-menneskene, noe forskerne ble overrasket over.

A-mennesker er svakere

Men testen som fokuserte på styrke og muskelkraft viste at A-menneskene gjorde det dårligst. B-menneskene ble stadig sterkere utover dagen, mens A-menneskene holdt seg på et litt lavere nivå.

- Vi tror at A-mennesker kanskje aldri når sin maksimale styrke, fordi hjerneaktiviteten går i én retning og ryggmargen i en annen, slik at de nulles ut, sier Lagerquist.

Hos B-menneskene var både hjernebarken og ryggmargen på topp om kvelden.

Les også: Gå til tannlegen om ettermiddagen

Lagerquist vil nå forsøke å finne ut om man kan få A-mennesker til å oppføre seg som B-mennesker og omvendt, noe som aldri har blitt gjort før.

- En slik studie kan få konsekvenser for skiftarbeid, og man kan stille seg mange spørsmål. Hvor fort kan man endre døgnrytmen? Og hvor vanskelig er det for et B-menneske å fungere i et morgenskift?

Les også: Søvnløshet er verst for B-mennesker

Studien er publisert i Journal of Biological Rythms, og kan leses i sin helhet her.