Skal man tro ekspertene er slike buksehull noe av det heiteste i nedgangstider.  Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Skal man tro ekspertene er slike buksehull noe av det heiteste i nedgangstider. Foto: Synne Hellum MarschhäuserVis mer

Avslører krisen

Hva skjer med moten i finanskrisen?

«Hun danset charleston, røykte sigaretter med munnstykker og klippet håret sitt kort. På seg hadde hun knekorte løse frynsekjoler, lange perlekjeder og glitrende pannebånd eller bøttehatter på hodet.Cecilie Leganger, motejournalist»


- Jeg tror absolutt pengekriser gjennom tidene har påvirket motebildet. Se bare på hvordan det var etter depresjonen, da brukte folk grovere stoffer som ull og tweed og folk måtte klare seg med det de hadde, nøysomhet rulte, Cecilie Leganger, motejournalist i Kk.no.

- Arbeidsløsheten i England på 70-tallet er også et godt eksempel på krisetid, hvor punken i etterkant kom som et opprør. Sikkerhetsnåler, hullete klær og aggresjon, sier Leganger.

- Motebildet vil alltid bli påvirket av samfunnet forøvrig, i større eller mindre grad. Det kommer som en reaksjon, et opprør eller kommentar mot det som skjer, sier Leganger.

Vi har stilt spørsmålet: Har finanskrisen noe å si for hvordan vi kler oss?

Langsiktig har flere økonomiske kriser satt spor i historieboka. Vi har forsøkt å kartlegge motebildet under og etter de mest kjente økonomiske krisene de siste hundre årene. Merker den "utskjelte" motebransjen økonomiske kriser?

Vi har fått hjelp av motejournalistene Kjersti Starvik fra Henne.no og Cecilie Leganger fra Kk.no. Vi teller ned fra 30-årskrisen til finanskrisen 2008.

Les også: Lykken er en finanskrise

30-årskrisen (1930-tallet)

30-årskrisen, eller den store depresjonen, var en verdensomfattende økonomisk nedgang som startet med børskrakket i 1929 og varte gjennom 1930-tallet. Følgene ble merket over hele verden, og byer som var bygget opp rundt tungindustri og bygg- og anleggsvirksomhet ble spesielt hardt rammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trodde folket gikk kledd i kyser eller striesekker på 30-tallet? Titanic-forliset i 1912 illustrerer hvordan moten var prangende allerede i forkant av krisen. I den siste filmatiseringen av forliset ser vi Kate Winslet med store kjoler, broderier, oppsatt, krøllete hår og dramatisk sminke.

- Hvordan kledde man seg i forkant av tredveårskrisen?

Kjersti: Før utviklet ikke moten seg så fort, så forkant av tredveårskrisen er tyvetallet. På tyvetallet ble moten moderne, og sakket ikke lenger akterut for andre kunstformer. På grunn av første verdenskrig hadde kvinner begynt å jobbe, og plaggene var mer praktiske. Forskjellene mellom fattig og rik økte, paljetter, glitter og glam var kult.

Les også: Finanskrisen rammer Julius

Cecilie: På 20-tallet våknet den moderne kvinnen til liv. Hun danset charleston, røykte sigaretter med munnstykker og klippet håret sitt kort. På seg hadde hun knekorte løse frynsekjoler, lange perlekjeder og glitrende pannebånd eller bøttehatter på hodet. Coco Chanel åpnet også sitt motehus på denne tiden, og praktiske sporty klær ble populært.

- Hvordan kledde man seg i etterkant av tredveårskrisen?

Cecilie: De aller fleste måtte nøye seg med praktiske klær i hjemmestrikk, ullstoffer, tweed og gabardin.

Kjersti: Moten ble enklere, fordi folk hadde dårligere råd. Klærne skulle holder lenger og måtte være stilig lenger. Et enkelt svart skjørt kunne holde lenge, også kunne man sy det opp og ned i forhold til hvilken skjørtelengde som var i tiden.

Jappetiden (1983-1987)

Perioden varte fra 1983 til 1987 med en stor fremvekst av ”ambisiøse, dynamiske og individualistiske” mennesker, med holdninger som mer enn tidligere handlet om personlig gevinst – kjent som japper. De store oljefunnene i Norge bidro til enorm velstandsvekst, og spesielt IT-, finans- og reklamesektorene opplevde stor interesse i denne perioden.

«Islender var helt i tiden. Tenk "Døden på Oslo S".Kjersti Staarvik»


Man kan vel trygt si at designere som dominerte jappetiden som for eksempel Gucci, Gianni Versace og Hugo Boss ikke var spesielt minimalistiske på åttitallet?

- 80-tallssmoten tok fullstendig av, bekrefter Cecilie.

Cecilie trekker også frem "Material girl" som et fenomen etter Madonnas låt.

- Det var money, money, money, sier Cecilie.

- Hvordan gikk man kledd i jappetiden?

Cecilie: Da var det dressjakker med skulderputer, pastellfarger, vide gulrotbukser og mye grått. Jeg vil tro at moten var relativt mye mer glamorøs i jappetiden, i forhold til moten i etter at krisen kom. Samtidig så var det mye PLO-skjerf, fiskebeinsfrakker og antisoss-stil.

«Det var money, money, money.Cecilie Leganger»


Kjersti: Stilen var svært ekstravagant. Sjokkfarger, store skulderputer, alt var i stort volum. Pastellfargene ble populære igjen.

- Hvordan gikk man kledd etter jappetiden?

Cecilie: På slutten av jappetiden kom jo grønsjbølgen etter hvert, som et slags opprør. Grønsjstilen innebar lumberjackskjorter, slitte jeans, store trøyer, hullete klær og Nirvana som forbilder.

Kjersti: Stikkord for denne tiden er grønsj, Natur og ungdom og slitte militærplagg. Stilen var svært androgyn, og kjærestepar kunne gå ikledd samme antrekk. Islender var helt i tiden. Tenk "Døden på Oslo S" (1990).

Les også: Vi handler ikke like mye som før

DotCom-boblen (2000)


Utviklingen innen internett og IT gjorde at markedet på kort tid ble oversvømt av nye IT-selskaper og nettbutikker, men mange hadde ikke livets rett fordi de ikke tilførte noe nytt. Aksjene var overpriset, og noen selskaper opplevde verdsettelser på opp til 20 millioner per ansatt. Men eventyret kunne ikke vare, og boblen sprakk i 2000.

- Hvordan kledde vi oss før boblen sprakk?

Kjersti: Minimalistisk, futuristisk. Cyberspace var det heiteste, og millenniet som nærmet seg var ikke bare et tall, men mer en livsstil. Moten kan beskrives som high tech og optimistisk. Platåsko, sidesekk og bukse med påsydd skjørt. Nådestøtet kom med 9/11.


Cecilie: Grønsjbølgen inspirert av Nirvana og Pearl Jam, med flanellskjorter og slitte jeans, er mer eller mindre over. Post-rave-museflette-perioden likeså. Nå går det i lange jeans, mye print og trange lycrakjoler. Klær i maritim stil er også hot, i tillegg til Fornarina-bukser, Buffalo-sko og sterke farger.

- Hvordan kledde vi oss da boblen sprakk?

Kjersti: Kolleksjonene på catwalken par plutselig preg av peace and love. Den grønne bølgen var over oss. Sigøynerstilen og tunikaene var plutselig kjempehot. Dessuten økte fokuset på brukte klær.

Cecilie: Individualisme er stikkordet. Moteblogging og streetfashion ble hot. Second hand og retro tar helt av. Vi ser på «Sex og singelliv» og drømmer om designerklær og snertne sko. På denne tiden kommer også tilbehøret for fullt.

- Moten blir kanskje litt mer sober og down to earth, ja. Men det er jo klassisk at etter en krise toner man det litt ned. T-skjorter med meningsfylte trykk dukker også opp. At gjenbruk av klær og second hand har blitt så trendy etter 2001 kan kanskje ha en sammenheng med krisen. Folk blir mer bevisst sitt forbruk, samtidig som man vil finne seg sjæl.

Les også: Disse heldiggrisene får penger til shopping

Finanskrisen (september 2008-d.d)

En storm i finansmarkedet som startet med overivrige amerikanske banker som tilbød såkalte subprimelån til boligkjøpere med dårlige økonomiske forutsetninger. For å finansiere lånene og spre risikoen solgte bankene lånene videre i form av obligasjoner til investorer over hele verden. Da de amerikanske låntakerne begynte å slite med å betjene lånene sine, fikk det en smitteeffekt som få hadde drømt om.

«Folk har tatt seg råd til svindyre designervesker.Cecilie Leganger»


- Hvordan kledde vi oss tidligere i år før krisen brøt ut?

Kjersti: Moten har vært temmelig outrert og ekstravagant. Høy champagneføring, mye glitter og høyt hår. Jeg vil si at moten til nå har tilsvart jappetidens storhetstid.

Cecilie: Kjoler, skyhøye stiletter og smykker inspirert av gamle Hollywood-filmer har blant annet preget stilen tidligere i år. Voluminøse kåper og fuskepels likeså. Folk har tatt seg råd til svindyre designervesker, samtidig som vintagemoten har vært og er helt riktig.

- Ifølge motebildet, hvordan skal vi kle oss nå?

Skal man tro ekspertene er slike buksehull noe av det heiteste i nedgangstider.  Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Skal man tro ekspertene er slike buksehull noe av det heiteste i nedgangstider. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


Kjersti: Søkelyset på vintage og brukt har økt gradvis. Jeg tror vi kan vente oss en bølge som tilsvarer perioden etter jappetiden. Vi kommer antageligvis til å se finanskrisen på kolleksjonene som blir tegnet nå og kommer ut i mars. Miniskjørt og hullete plagg er tydelig tilbake.

Agyness Deyn, Peaches og Pixie Geldof er fanebærere for denne stilen. Det er ikke bare jeansene som er hullete, nylonstrømpene er revet i stykker, antrekkene ser tilfeldige ut og Dr. Martens er inne i motebildet igjen.

Cecilie: - I høst går det mye i skotske ruter, store strikkeplagg, skinnjakker, romantiske blonder og maskuline dressjakker. Stilen er alt fra glamorøs hippie til russisk folklore, rock’n’roll og 80-tallet. Lilla er hit-fargen, og på smykkefronten skal det bugne av lange gullkjeder rundt halsen.