Avslører Alzheimer tidlig

En ny metode kan oppdage pasienter som er i risikosonen for å utvikle Alzheimers sykdom.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Karolinska institutet og Uppsala universitet har gjort et viktig skritt i Alzheimer-forskningen. Et såkalt PET-kamera kan brukes for å oppdage pasienter som senere vil utvikle Alzheimers sykdom.

Dermed kan pasientene potensielt behandles på et tidlig stadium, og utviklingen stanses. Metoden kan være i bruk i Norge allerede til neste år.

Kan dårlig motorikk også være et tegn på Alzheimer? Det vil norske forskere undersøke:

Fant høye nivåer

I den svenske studien ble PET-kameraet brukt for å undersøke nivåene av amyloid i hjernen hos 21 pasienter med mild kognitiv svikt, skriver svenske Dagens Medisin. Amyloid er et stoff som hoper seg opp i hjernen hos Alzheimer-pasienter.

I en subgruppe med sju pasienter som hadde høye nivåer av amyloid da de ble målt, viste det seg at alle hadde utviklet Alzheimers sykdom da de ble fulgt opp etter to år. Andre pasienter som ikke hadde like høye nivåer av amyloid, hadde ikke utviklet sykdommen.

Les også: Ti medisinske mysterier:

- Mild kognitiv svikt er et svært vanlig problem, men langt fra alle utvikler Alzheimers sykdom. Hvis vi på et tidlig stadium kan identifisere de som er i risikosonen, og sette inn behandling er mye vunnet, sier Agneta Nordberg, professor ved Karolinska institutet og en av de ansvarlige for studien.

Resultatene skal publiseres i en kommende utgave av tidsskriftet Neurobiology of Aging.

Flere forskerteam har forsøkt å finne en Alzheimer-vaksine, blant annet forskere i Japan:

Kommer til Norge?

Amyloid-måling er en metode Rikshospitalet håper å komme i gang med i løpet av året, ifølge Leif Gjerstad, professor ved sykehusets nevroklinikk.

- Vi har PET-kameraer i Norge, men foreløpig har vi ikke hatt økonomiske midler til å starte studier for å måle amyloid-nivåer. Dette håper vi skal komme, slik at vi kan begynne å gjøre slike undersøkelser også her, sier han.

I dag brukes PET på Rikshospitalet til å se etter endringer i hjernens stoffskifte, noe som også er nyttig for å avdekke årsaker til demens.

Måling av hjernebarkens tykkelse og undersøkelse av spinalvæske er viktige metoder for å avsløre Alzheimer. Sammen med PET, MR og spesielle nevropsykologiske tester er dette nå i ferd med å bli en "gullstandard" for å avdekke begynnende demens på et svært tidlig tidspunkt.

- Vi er i ferd med å bygge opp en god kompetanse på dette her i Norge, sier Gjerstad.

Les også: Trening mot demens: