Avslør dårlige joggesko

Et nytt eksperttips gjør det lettere å avsløre dårlige joggesko. Hvis de lar seg vri som en klut, gir de ingen støtte for føttene.

- Ta tak foran i tuppen og bak på hælen. Hvis skoen kan vris rundt, har den ikke bestått testen. Da er sålen og oppbyggingen for dårlig til å kunne gi føttene støtte, sier fagansvarlig Anne Hartikka i Medicus Plesner AS.

Hun råder folk til å ta denne vritesten før de kjøper joggesko. Da finner man ut om sålen er solid og om skoen gir god sidestabilitet.

- Gode joggesko er sunnere enn de fleste andre fotplagg, men styr unna dårlige modeller, sier Hartikka, som årlig veileder flere tusen kunder i bruk av sko, innleggssåler og spesialsåler.

Amerikanske eksperter på sin side mener a det er bare å glemme å bruke tusenvis av kroner på dyre joggesko

For hard såle
Hun synes folk burde være raskere med å få utført en fotanalyse når de får vondt i føttene, eller får smerter som egentlig skyldes fotplager.

- Hvis du for eksempel får vondt i knærne er det lurt å sjekke om det kan skyldes skjevstilling i ankler og føtter. Årsaken til kneskaden sitter i mange tilfeller lenger nede. Det samme kan gjelde skader i hofter, rygg og skuldre, sier hun.

For å forebygge belastningsskader er riktig fottøy avgjørende.

- Voksne mennesker bør unngå sko med skinnsåle, det er for hardt til daglig bruk. Gummisåle er mer skånsomt. Plastsåle vil jeg ikke anbefale noen å bruke, sier Hartikka.

Bærer kroppen
Bedre fottøy og innleggssåler forebygger skader. Etter hvert som føttene likevel gir plager, trenger mange individuelt tilpassede spesialsåler.

- Her hos Medicus Plesner lager vi 1500 par slike såler årlig. Blant kundene er det en overvekt av kvinner mellom 40 og 60 år, og gamle som har slitt med belastningsskader i årevis, sier Anne Hartikka.

Også mange idrettsungdommer bruker spesialsåler. De siste årene er også foreldre til barn med tydelige skjevheter i føttene blitt raskere til å søke eksperthjelp.

- Føttene bærer hele kroppen. De trenger mer pleie og omtanke enn folk flest gir dem, sier Anne Hartikka.

 

Mozon.no, 04.04.2006