Avlyst fastrentefest

Etter vår gjennomgang av bankenes fastrentetilbud, må vi nok slå fast at fastrentefesten er over for denne gang. I beste fall er vi nå på et langvarig nachspiel.


Ansporet av skriverier om at fastrenten er på vei mot et nytt bunn-nivå, stupte vi inn i bankenes fastrentetilbud i uken som gikk.

Fulle av forventninger pløydde vi oss gjennom tilbudene fra bank etter bank - de største og de mest interessante - til øyet ble stort og vått.

Dyrere innlån

Etter å ha innhentet og beregnet effektive rentesatser for til sammen 86 tilbud, kunne vi konstatere at - nei - den egentlige fastrentefesten var nok over i september en gang. Siden da, har de fleste tilbudene økt i pris med 0,2 - 0,3 prosentpoeng, sammenliknet med tilbudene i vår forrige pristest, gjennomført i september.

Dette henger sammen med renten på norske statsobligasjoner, som er toneangivende i fastrentemarkedet. Norges Banks statistikk viser en oppgang i renten på tre-årige obligasjoner fra 2,81 prosent i september i fjor, til 3,16 i januar i år. Renten på fem-årige og ti-årige statsobligasjoner også steget noe - sistnevnte fra 3,49 til 3,65 prosent.

Store sprik

Foto: Per Ervland Vis mer


Når det er sagt, er fastrentelån fortsatt på det en må kunne kalle et lavt nivå, og interessante for alle engstelige gjeldsslaver. Men det er på ingen måte likegyldig hvilket tilbud man velger. På fastrentetilbudene med fem års bindingstid spriker renten med hele 1,5 prosentpoeng - det billigste vi fant var på 4,78 prosent effektiv rente.

Det er altså ikke bare å binde renten. Skal det ha noen god effekt på økonomien din, må du også sørge for at den blir bundet på et lavt nivå.

Fastrentetilbudene med lave krav til sikkerhet finner du hvis du trykker her.

Tilbudene med høye krav til sikkerhet finner du hvis du trykker her

Fastrente er forsikring

Å binde boliglånsrenten er mer fornuftig jo mer gjelden preger økonomien din. Derfor har vi skilt mellom fastrentetilbudene med sikkerhet innenfor 80 prosent og 60 prosent av boligens verdi. Det er ikke så veldig stort skille mellom rentebetingelsene med ulik sikkerhet for lånet. Veldig grovt sett, kan det se ut som om forskjellene i tilbudene ligger rundt 0,3 prosentpoeng.


Det store bildet forteller at tilbudene blir dyrere jo lengre bindingstid du velger. Men helt uten unntak er denne regelen ikke. Og det er blant unntakene du finner de gode tilbudene. Når for eksempel en banks fastrente med bindingstid i fem år er lavere enn konkurrenters fastrente i tre år, vet du at du er i nærheten av å gjøre en grei handel.

Fastrentetilbudene med krav til sikkerhet innenfor 80 prosent finner du hvis du trykker her.

Tilbudene med krav til sikkerhet innenfor 60 prosent finner du hvis du trykker her .

Hva vil det koste deg hvis renten øker? Trykk her, og finn ut med vår renteendringskalkulator!