Avhengig etter to dager

En av ti ungdommer som tar sitt første trekk av en røyk, blir avhengige etter bare to dager.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Det er da ikke så farlig å prøve bare én gang? Tror du det første lille trekket av en røyk er helt ufarlig? Da tar du dessverre helt feil.

Slik stumper du røyken

For nå viser en ny fire år lang studie på over 1.200 sjetteklassinger, at en av ti blir avhengige av røyk i løpet av to dager, etter det første draget. En av fire er avhengige i løpet av en måned.

- Lærepengen er at ungdom får akkurat samme abstinenser som voksne gjør, selv om de røyker kun noen få røyk i måneden, sier studieleder Joseph R. DiFranza ved Massachusetts Medical School, ifølge kanadiske The Telegram.

Nikotinabstinenser
I Norge er man også kjent med at ungdom som begynner å røyke tidlig, blir fortere avhengig.

- Nikotin er et av de mest avhengighetsskapende stoffene som finnes. Når man først er blitt avhengig, melder behovet for mer nikotin seg ofte; gjerne hver time eller oftere, sier Kari Huseby, avdelingsdirektør ved avdeling Tobakk i Sosial- og helsedirektoratet.

Psykiater, overlege og rusekspert Hans Olav Fekjær er imidlertid litt mer skeptisk.

- Når disse 6.-klasse-elevene sier de tidlig etter debuten, og med et lavt forbruk, fikk sterk lyst til å røyke på ny, klassifiseres dette som et sterkt tegn på avhengighet. Så enkelt er det ikke, sier han.

Les også: Tenåringer tror light-røyk er sunnere

Sterk motivasjon
For de fleste som prøver å inhalere, misliker virkningene, på samme måte som de fleste nybegynnere misliker smaken på kaffe og øl, mener Fekjær.

- Men hvis man er sterkt motivert for å bli en røyker, kaffedrikker eller øldrikker, kjemper en seg gjennom en ubehagelig tilvenningsperiode og synes etter hvert det er riktig godt.

Fekjær mener forskerne ikke forstår at ungdommene som har svart at de etter få røyk fikk lyst på mer, har vært sterkt motivert for å bli røykere. De kan dessuten også ha ”skrytt på seg” abstinenssymptomer, for i deres verden er det voksent og statusgivende å være røyker.

Det er morgenrøyken som avgjør…

Overrasket forskerne
Men forskerne fant mer; de oppdaget også at ungdom som røykte kun noen få sigaretter i måneden, fikk nikotinabstinenser selv etter å ha sluttet å røyke i en kort periode.

Dette funnet overrasket forskerne spesielt, siden man lenge har trodd at det er personer som røyker minst fem om dagen, som opplever slike abstinenssymptomer. Ifølge Huseby kan det være rastløshet, uro, hodepine og svetting.

Forskerne oppdaget i tillegg at hele en av to ungdom kan bli avhengig av å røyke så lite som syv sigaretter i måneden.

- Det er viktig å få med seg at dette illustrerer at ”avhengighet” ikke er noe enten-eller-fenomen, men forekommer i alle grader, sier Fekjær.

Han legger til at diagnosesystemer henter kriterier fra fire områder: Psykisk avhengighet, fysisk avhengighet, bruk på tross av skadelige virkninger og bruksmønster som går utover andre aktiviteter.

- Disse biologiske forskerne har en tendens til å se mennesker ut fra kjemisk determinisme alene og ser bort fra psykososiale faktorer, mener Fekjær.

Studien er publisert i tidsskriftet Archives of Pediatric and Adolescent Medicine.

15 gode grunner til å stumpe røyken