Avhengig av sukker

Fet mat og søtsaker kan gjøre deg narkoman. Er du avhengig av sukker?

Det er forskerne ved Rockefeller University i New York som kommer med denne påstanden.

De mener fet mat og søtsaker utløser kjemiske reaksjoner i hjernen som kan føre til overspising. Fråtsing i fett og sukker utløser en kjemisk belønning i hjernen som likner på effekten av narkotika.

Forskerne ved Rockefeller University mener denne reaksjonen fører til at man i likhet med narkotika stadig spiser mer usunn mat for å oppnå en tilsvarende tilfredsstillelse. Det finnes også en klar sammenheng mellom overvekt hos voksne og i hvilken grad de spiste fet og søt mat som barn.

Hormoner i ubalanse
Sukkersuget kan skyldes ubalanse i hormonene i kroppen. Når du spiser mye sukker kan det være vanskelig for kroppen å regulere blodsukkeret skikkelig.

Resultatet er høyt blodsukker som faller raskt etter en stund. Da føler du deg slapp og får behov for å fylle på med mer sukker.

Sukkernarkoman
- Hver dag får du i deg enorme doser skjult sukker. Den eneste måten å beskytte seg på er gjennom kunnskap, mener den svenske sykepleieren Bitten Jonsson. Hun har spesialisert seg på avhengighet til sukker og driver en egen klinikk i Hudingsvall som behandler sukkernarkomane.

- Jeg mener avhengighet til sukker kan sidestilles med alkoholisme, pillemisbruk, narkomani eller spillegalskap, skriver Jonssson på klinikkens hjemmeside.

Klarer seg ikke uten
Ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved Dr. Lindbergs Klinikk i Oslo er ikke like begeistret for samenlikningen med narkotika. Men han mener at sukkersuget er et helt reelt problem for mange mennesker.

- Sukker er et enkelt sammensatt stoff som jeg tviler på at man blir avhengig av på linje med for eksempel narkotika. Men mange opplever at de har et sug etter sukker i hverdagen, at de "ikke klarer seg uten", sier ernæringsfysiolog Inge Lindseth som jobber ved Dr. Lindbergs Klinikk i Oslo.

Grunnleggeren av klinikken, Fedon Lindberg er blitt rikskjendis med sine betraktninger omkring glykemisk indeks og kosthold. Kort fortalt dreier glykemisk indeks seg om forskjellige matvarers egenskap til å gi stabilt eller ustabilt blodsukker.

Kan venne seg av med sukkeret
- Gjennom å ta kontroll over kostholdet kan du venne deg av med søtsuget. Om du tar det rolig med søtsaker og stivelsesrike produkter som pasta og poteter kan du venne kroppen til et lavere behov for sukker, sier Lindseth.

Han legger vekt på at det skal være lov å spise sukker og søte ting i små mengder. Selv om man passer på kostholdet er det ikke bra å bli for ekstrem i forholdet til hva man putter i munnen.

Er du avhengig?
Mange av oss har et forhold til sukker som likner på avhengighet. Dersom du ofte er sugen på noe søtt eller liker godt å spise mat med mye stivelse kan dette være et faresignal.

Blå Kors har utviklet en sjekkliste for generell avhengighet. Dersom du svarer ja på tre eller flere av disse kriteriene kan du regnes som avhengig. Er du avhengig av sukker?

1) En sterk trang, eller følelse av tvang til å innta stoffet

2) Problemer med å kontrollere atferd knyttet til inntak. Kan ikke kontrollere start, avslutning eller mengde.

3) Fysiologisk abstinens når bruken har blitt redusert eller stoppet, som viser seg ved: Karakteristisk abstinenssyndrom for stoffet; eller bruk av stoffet eller nært beslektet stoff for å lette eller unngå abstinenssymptomene.

4) Tegn på toleranse, slik at økte doser av stoffet er nødvendig for å oppnå effekter opprinnelig skapt av lavere doser.

5) Stadig tiltakende forsømmelse av gleder eller interesser pga. bruk av stoffet, mer og mer tid brukes på å skaffe seg eller innta stoffet, eller på å komme seg av virkningen

6) Fortsatt inntak på tross av klare tegn på åpenbare skadelige konsekvenser. Det er viktig å bringe på det rene at brukeren virkelig er eller burde være, klar over skadens art og omfang.

 

Mozon.no, 11.02.2005