Avhengig av nesespray?

Nesespray er et godt middel for å holde luftveiene åpne og forebygge bakterie-infeksjoner. Men det bør ikke brukes for lenge.

Publisert
Sist oppdatert

Saken er skrevet for Lommelegen av lege Ann Cathrin Reichfeldt

I bihulesystemet til et friskt menneske produseres det hver dag ca to liter væske. Halvparten går med til å fukte inspirasjonsluften. Den andre literen svelger vi unna.

Når man er forkjølet, øker produksjonen, og væsken blir seigere og tykkere, og det blir vanskelig å puste gjennom nesen. I slike perioder bruker mange nesespray. Men hvorfor skal man ikke bruke nesespray over lang tid?

Hvorfor blir vi tette i nesen?
Rennende nese kan skyldes mange ting. Både allergi, enkelte medikamenter og nesepolypper kan alle føre til tett og rennende nese. Den vanligste årsaken er imidlertid forkjølelse.

Avhengig av nesespray?


Snørr produseres i neseslimhinnen. Når bihulene fylles opp med tykk væske og svulmende slimhinner, tvinges man til å puste med munnen, og man kan få ubehag med tørr munn og sår hals. I tillegg irriterer snørret hosterefleksen når det renner nedover halsen. Dette merkes spesielt godt når man ligger.

Forkjølelse skyldes virus. Men når slimhinnene i nesen og bihulene blir skadet av virusangrepet, kan bakterier lettere slå seg ned der. Det kan føre til ørebetennelse og bihulebetennelse. Nesespray er derfor et viktig hjelpemiddel til å prøve å forebygge bakteriell infeksjon.

Hvordan virker nesespray?
Nesespray virker ved å redusere blodstrømmen til neseslimhinnen og virker i noen timer. Den minskede blodstrømmen fører til mindre produksjon av væske i bihulesystemet.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colorubox.com Foto: Foto: Colorubox.com
Illustrasjonsfoto: Colorubox.com Foto: Foto: Colorubox.com Vis mer


Paradoks effekt
På nesesprayen står det at den ikke skal brukes i mer enn ti dager i strekk. Dersom man fortsatt er plaget med rennende eller tett nese, anbefales det minst to ukers opphold mellom behandlingsperiodene.

Grunnen til dette er at cellene i neseslimhinnen tilpasser seg den stadig reduserte blodstrømmen og reagerer med å svelle opp og bli tykkere. Dette kalles hyperplasi av neseslimhinnen, og oppleves som tett nese. Dette er grunnen til at noen kan bli avhengige av nesespray. Jo mer du bruker, desto tettere blir du, og desto vanskeligere blir det å slutte med nesesprayen.

Hva kan man gjøre med hyperplasi?
Dersom hyperplasi først har oppstått, kan legen forsøke med lokalbehandling i form av nesespray med kortikosteroider. Dersom man ikke kommer i mål med dette, kan tablettkurer med steroider forsøkes. I noen tilfeller er hyperplasien så hardnakket at man må ty til operasjon.

Nesespray-tabletten Rinexin
Rinexin-tabletter inneholder de samme virkestoffene som i nesespray. Fordelen med tabletter er at virkestoffene kommer til det ønskede området med blodbanen, mens sprayen kan ha problemer med å trenge gjennom den seige væsken.

Noen advarer nå mot å bruke Rinexin fordi man i en stor amerikansk undersøkelse har vist at noen pasienter har fått hjerneslag på grunn av denne medisinen. I Amerika har legemiddelmyndighetene bedt om at salget av Rinexin stanses. I Norge vurderer man fremdeles hvordan man skal forholde seg, og middelet er foreløpig ikke avregistrert. Rinexin skal ikke brukes av personer som har høyt blodtrykk, åreforkalkning eller personer som tidligere har hatt slag.

Kjerringråd
Når de 10 tilmålte dagene med nesespray er over, og nesa fortsatt renner, hva gjør man da?

Her er fem gode råd som er verd å prøve. De er også garantert ufarlige:

1. Ligg med hodet høyt! Det gjør det lettere å puste.

2. Drikk rikelig! Det gjør snørret mer tyntflytende.

3. Saltvann finnes i nesesprayform og letter plagene, i hvert fall forbigående. Saltvann virker også litt bakteriedrepende.

4. Menthol, som salve eller olje åpner nesen raskt, men har dessverre kun kortvarig effekt.

5. På apoteket selges de noe som kalles Neshorn, et hjelpemiddel for å skylle gjennom nese og bihuler med lunkent saltvann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer