MISTER EFFEKTEN: - Folk som drikker kaffe regelmessig føler seg oppkvikket når de tar sin morgendose. Men forskning tyder på at dette snarere er en reversering av den trettheten man opplever når koffeinnivået i kroppen synker, skriver forsker Peter Rogers. Foto: colourbox.com
MISTER EFFEKTEN: - Folk som drikker kaffe regelmessig føler seg oppkvikket når de tar sin morgendose. Men forskning tyder på at dette snarere er en reversering av den trettheten man opplever når koffeinnivået i kroppen synker, skriver forsker Peter Rogers. Foto: colourbox.comVis mer

Avhengig av morgenkaffe?

Er du koffeinavhengig virker ikke kaffen like bra som før.

De som har erklært seg avhengige av kaffe, blir kanskje skuffet over å høre at morgenkoppen ikke virker oppkvikkende på dem lenger.

Forskere ved universitetet i Bristol har funnet ut at kaffe- te- og coladrikkere utvikler en toleranse for de angstdempende og stimulerende effektene som koffeinet vanligvis gir. Det betyr at for de koffeinavhengige, vil kaffen bare føre til et normalt nivå av årvåkenhet, ikke høyere, ifølge Reuters Health og Nature.com.

Abstinenser

- Folk som drikker kaffe regelmessig føler seg oppkvikket når de tar sin morgendose. Men forskning tyder på at dette snarere er en reversering av den trettheten man opplever når koffeinnivået i kroppen synker, skriver forsker Peter Rogers.

Les også: Sjefen bør betale kaffen din

Hodepine

Forskningsteamet fikk deltakerne i undersøkelsen til å la være å drikke kaffe i 16 timer, deretter fikk de enten en koffeinpille eller en placebopille. Gruppen var delt i to, etter hvor mye kaffe de pleide å drikke.

Deltakerne måtte rapportere om stressnivå, årvåkenhet og hodepine. Deltakerne som konsumerte gjennomsnittlig og over gjennomsnittlig koffein, og som fikk placebo, rapporterte døsighet og hodepine. De som fikk koffein merket ikke noe.

Les også: Drikk kaffe i lunsjen

Bare til normalen

Men målinger viste at de som fikk sin dose koffein faktisk ikke var mer oppkvikket enn de som konsumerte under gjennomsnittelig eller ingenting, og fikk placebo. Det peker i retning av at koffeinen kun tar kaffedrikkere opp til «normalen».

Forskerne oppdaget også at mennesker som er genetisk disponerte for høyt stressnivå har en tendens til å ikke unngå koffeinholdige drikker.

Faktisk fant man at mennesker i studien med en genvariant som kan knyttes til høyt stressnivå, har en tendens til å drikke noe større mengder koffeinholdige drikker enn andre, skrev Rogers i en studie publisert i magasinet Neuropsychopharmacology.

Dette kan bety at en lett økning i stressnivået kan være en del av den behagelige rusen koffeinet gir.