Avgiftene dobler prisen

Rødvinen som egentlig koster 17 kroner, gir du hele 76 kroner for når den har vært gjennom statens avgiftsmølle.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hvor får du billigst alkohol i Skandinavia? Danmark, selvfølgelig. Heretter følger Sverige, og naturligvis: Norge på jumboplass.

Dyre fristelser?
Dyre fristelser? Vis mer

Særavgiftene legges på alkoholprisene dels for å ivareta statens inntekter, og dels for å redusere forbruket av alkohol.

Olje og rømmegrøt

Nok har vi fjell, rømmegrøt, brunost og oljepenger. Men danskene og svenskene har billigere alkohol.

Hvor stor er forskjellene egentlig? Klikk på lenkene øverst til høyre for å sjekke prisene hos oss og våre skandinaviske broderfolk.

Vinen som den franske eller italienske vinbonden tar 17 kroner for, gir du 41 kroner for i Danmark, 55 i Sverige og hele 76 kroner i Norge.

I utregningen av prisnivåene i de ulike landene har vi tatt utgangspunkt i samme leverandørpris og avanse. Det er ikke gitt at dette er helt likt.

Dobbel moms

1. juli innførte staten halv moms på mat og drikke. Men de sørget samtidig for å gjøre et unntak for alkoholholdige drikker.

Nå betaler vi altså hele 24 prosent moms på både leverandørprisen, avansen og alkoholavgiften.

Øl og sprit

Også øl- og spiritusprisene får merke avgiftsmøllen. En flaske sterkøl betaler du nærmere 19 kroner for her til lands. Drar du til Sverige og Danmark, betaler du om lag 13 kroner.

Vodkaflasken koster nesten 300 kroner på Vinmonopolet. Svenska Systembolaget krever 208 kroner for den samme flasken, og de danske butikkene tar om lag 150 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen