Automatmonopol til Norsk Tipping

EFTA-domstolen har talt. Nå må spilleautomater som ikke tilhører Norsk Tippng bort før sommerferien.

Staten vant
Staten vant automatsaken i EFTA-domstolen. Dommen ble lest opp i et eget rettsmøte i Luxembourg i dag. Dette betyr at Norsk Tipping kan gis enerett til drift av gevinstautomater, slik Stortinget vedtok i 2003, skriver Kultur og Kirkedepartementet i en pressemelding på sine nettsider.

- Dommen er først og fremst en seier for de spilleavhengige og kampen mot spilleavhengighet som et folkehelseproblem, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

- I tillegg er dommen en seier for demokratiet, fordi EFTA-domstolen har støttet Stortingets begrunnelse for enerettsvedtaket i 2003.

Fjernes 1. juli

Statsråden berømmer Regjeringsadvokatens innsats i saken. Åtte andre EØS-land har støttet Norges argumenter overfor EFTA-domstolen.

Kulturdepartementet melder at dagens automater vil bli fjernet før 1. juli 2007. Norsk Tipping vil forberede sin automatdrift, men de første automatene vil trolig ikke bli satt ut før neste år.

Formelt sett har Høyesterett ikke avsluttet ankebehandlingen i den norske rettsprosessen om Norsk Tippings automatdrift. Staten vil i et prosesskrift oppfordre Høyesterett til så raskt som mulig å avgjøre den saken, i samsvar med EFTA-domstolens avgjørelse.

Kilde: Regjeringen.no