<strong><B>SJEKK SELV:</strong> </B>Automatiske strømmålere skal gjøre at du slipper å lese av strømmen selv. Men automatikken kan feile, og du har  ansvaret. Foto: ALL OVER PRESS
SJEKK SELV: Automatiske strømmålere skal gjøre at du slipper å lese av strømmen selv. Men automatikken kan feile, og du har ansvaret. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Automatisk strømmåler sendte feil forbruk, fikk baksmell

Må betale 10.000 kroner fordi netteiers utstyr feilet.

Publisert
Sist oppdatert

For to år siden fortalte Dinside historien om kvinnen som leste av feil strøm i ti år. Hun skyldte plutselig netteieren 126.500 kroner, og måtte betale rundt 35.000 av dem.

LES OGSÅ: Misforstod ny digital strømmåler – slik skal den leses av

Men hva om det blir kluss med automatiske strømmålere, som leser av og sender inn strømforbruket helt selv?

Det kommer an på hvor stort avviket er. Er det så stort at du burde lukta lunta, må du punge ut selv.

Leste feil

En kvinne på Sunnmøre fikk i 2013 installert en automatisk strømmåler, som selv skulle rapportere til netteier hvor mye strøm hun brukte.

Men fra slutten av januar til slutten av mars fungerte den ikke. For lavt forbruk ble rapportert til netteier, og for lave fakturaer sendt til kunden.

Da dette ble oppdaget viste det seg at kvinnen skyldte netteier 9.770 kroner, som de derfor etterfakturerte. Men hun hevdet å ikke ha forstått at regningene var for lave, nektet å betale og tok saken videre til Elklagenemnda.

LES OGSÅ: Automatisk avlesning av strøm er bare begynnelsen på hva du kan forvente med smarte strømmålere

<strong><b>GAMLEMÅTEN:</strong> </b>Har du en gammeldags strømmåler må du sjekke selv uansett. Men husk at feil avlesninger også her kan gi deg baksmell. Foto: ØYVIND PAULSEN
GAMLEMÅTEN: Har du en gammeldags strømmåler må du sjekke selv uansett. Men husk at feil avlesninger også her kan gi deg baksmell. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Spørsmål om god tro

Hva en netteier kan tillate seg styres til en viss grad av deres vilkår, som igjen styres av Forbrukerombudets standard nettleieavtale.

Her skrives det blant annet:

  • «Nettselskapet skal godskrive nettkunden, eller kan kreve etterbetaling for, enhver avregningsfeil»
  • «Nettkunden blir belastet eller godskrevet for det beløp som svarer til differansen»
  • «Når feilen kan tilskrives nettselskapet, kan nettselskapet ikke kreve etterbetaling dersom
    nettkunden var i aktsom god tro»
Spørsmålet når fakturaene blir for lave, er altså: Burde du selv skjønt at noe var galt?

Elklagenemnda mener svaret i vårt eksempel er «ja». Kvinnen fikk omlag ti prosent av sitt faktiske forbruk fakturert, nemnda tror ikke på at hun betalte regningene i god tro og hun får derfor ikke medhold.

LES OGSÅ: Hvor ofte bør jeg lese av strømmåleren min?

Hvordan gjør du det? (Avsluttet)
Har manuell strømmåler(80%) 2497
Har automatisk strømmåler, men sjekker sjeldent(11%) 333
Alt går gjennom f. eks. borettslag(5%) 157
Har automatisk strømmåler, og sjekker selv (4%) 132
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette må du huske

Alt dette betyr én ting: Du må følge med på strømregningene dine, uansett om strømmåleren er automatisk eller ikke. At strømmåleren leveres av netteier spiller heller ingen rolle; ansvaret er ditt.

Les av strømmåleren din, sjekk at forbruket stemmer overens med regningen og meld fra om eventuelle avvik. Dette er spesielt viktig om strømregningene er unormalt høye eller lave. Da risikerer du bitre regninger i etterkant, eller tvert i mot: Du kan få penger tilbake om regningene er for høye.

«Kunden har ansvar for å lese av måleren, samt sjekke at fakturert stand stemmer med virkelig stand», uttaler strømselskapet i vedtaket.

LES OGSÅ: De viktigste strømsparegrepene – slik kutter du strømregningen i vinter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer