<B>EN PERFEKT CV:</B> Du bør sette deg ned å bruke god til når du skal forme eller oppdatere cv-en din. Foto: COLOURBOX.COM
EN PERFEKT CV: Du bør sette deg ned å bruke god til når du skal forme eller oppdatere cv-en din. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Åtte krav til en god cv

Oppfyller ikke cv-en disse kravene, er den rett og slett ikke god nok.

Høsten er rett rundt hjørnet, og det er på tide å tenke på jobb igjen. Tall fra Nav viser at mer enn 78.000 nordmenn er helt uten arbeid, og selv om det kanskje ikke overøses av jobber på markedet, viser tall at flere stillinger lyses ut nå enn for et år tilbake.

Likevel er det kamp om de gode jobbene, og arbeidstakere melder om at de har problemer med å finne kvalifisert arbeidskraft. Derfor gjelder det å ha en cv og en søknad som gjør at den potensielle arbeidsgiveren plukker ut deg til intervju.

Se også DinSides eksempler på gode og dårlige cv-er

Stiller følgende krav

Utformingen av din egen cv kan være en utfordrende oppgave, for det er vanskelig å vite hva som skal til for at nettopp din cv stikker seg ut i mengden, og blir husket av arbeidsgiveren.

Bemanningsselskapet Manpower har sydd sammen en liste med åtte krav de stiller til en god cv. Oppfyller ikke din cv disse kravene, kan du gå glipp av drømmejobben, selv om du er kvalifisert til den. Her er sjekklisten du bør evaluere cv-en din etter, før du sender den av gårde:

 • Oversiktlig
 • Lettlest
 • Iøynefallende
 • Relevant informasjon
 • Kortfattet
 • Faktabasert
 • Troverdig
 • Personlig
Les flere cv-tips på Manpowers norske blogg.

Viktigst av alt?

Manpower melder videre at kanskje noe av det viktigste du skal gjøre med cv-en din, er å prioritere å bruke litt tid på å formidle dine nøkkelkvalifikasjoner. Les stillingsutlysningen nøye, for å finne ut hvordan dine kvaliteter passer inn med det arbeidsgiveren etterspør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Manpower bør du gå gjennom kvalifikasjonene dine og dele dem inn i følgende kategorier:

 • Faglige kvalifikasjoner - arbeidsområder du kan best
 • Sterke sider - jobbrelaterte
 • Personlige egenskaper – deg som person

LES OGSÅ: Ti cv-myter avslørt

Flere gode tips

Det vanskelige med å lage en god cv er at det ikke finnes noen fasit på hvordan et slikt dokument skal formes og presenteres.

Vasker du cv-en din med grunnlag i de åtte kravene over, vil du antagelig ende opp med en god cv. Den svenske karriereveilederen Shortcut kan nevne noen andre punkter som er viktig å tenke på om du vil at din cv skal være perfekt.

Blant annet skriver nettstedet at cv-en bør være på maks to A4-sider. Arbeidsgiveren gidder som regel ikke gå gjennom hele karrieren din, så det gjelder å være presis og plukke ut det mest relevante.

Guri Larsen, direktør i Adecco Select Foto: Adecco
Guri Larsen, direktør i Adecco Select Foto: Adecco Vis mer


Har du bilde på cv-en, som flere og flere har, bør du velge bilde med omhu. Se profesjonell ut! Guri Larsen, direktør i bemanningsselskapet Adecco Select, har tidligere sagt til DinSide at det kan være svært positivt å inkludere et godt bilde på cv-en.

- Et bilde er ikke noe negativt, det kan tvert imot være positivt. Rekrutteringsansvarlig vil feste et ansikt til cv-en, og det kan bety at du blir husket bedre, sier Larsen i denne artikkelen.

Et annet tips fra Shortcut er å få noen til å korrekturlese cv-en din. Du fremstår som mer profesjonell om du unngår «tykkleifer» og dårlig formulert språk. Men pass på at du beholder din personlige stil.

Til slutt anbefaler Shortcut at du skriver cv-en når du er i godt humør. Ikke la det gjennomsyre cv-en din at du er redd for å miste din nåværende jobb, eller at du føler deg for gammel og er redd for at du ikke er kvalifisert. Bruk foreksempel en solrik dag i ferien til å kose deg med cv-en din, oppfordrer nettstedet.