Åtte av ti har tapt på fastrenteavtale

Tall fra Lånekassen viser at flytende rente har vært mest lønnsomt.

<b>Ler hele veien til banken?</b> Sjansen er liten for det hvis du har bundet renten hos Lånekassen. Åtte av ti går nemlig med tap.  Foto: PantherMedia
Ler hele veien til banken? Sjansen er liten for det hvis du har bundet renten hos Lånekassen. Åtte av ti går nemlig med tap. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste årene har det vært mulig å binde studielånsrenten til lave satser. Lånekassen har kommet med det ene rekordlave tilbudet etter det andre.

Siden 1999 har 667.298 kunder valgt å binde renten i Lånekassen. Men har det vært lønnsomt? Antageligvis ikke.

Norges Bank: Snart øker renten

De fleste taper

Har fastrenteavtalen vært mest lønnsom for deg eller Lånekassen? Trykk på tabellen for å sjekke din avtale. Foto: Lånekassen
Har fastrenteavtalen vært mest lønnsom for deg eller Lånekassen? Trykk på tabellen for å sjekke din avtale. Foto: Lånekassen Vis mer


DinSide har fått tilgang til en oversikt fra Lånekassen som viser om fastrentetilbudene fra 1999 og frem til i dag har vært lønnsomme for kundene eller ikke.

Oversikten til Lånekassen viser at i åtte av ti tilfeller hadde kundene vært bedre tjent med å beholde flytende rente på lånet.

Det er likevel store forskjeller. Den aller gunstigste fastrenten var den første som Lånekassen hadde ute. Den gang kunne kundene binde renten på 5,6 prosent, mens snittet for den flytende renten var 7,4 prosent i de tre påfølgende årene.

Les også: Ta grep med boliglånet

Må vente på svaret

Fasiten for de nyeste fastrentetilbudene blir ikke klar før avtaleperioden er over. Det er først når man kan sammenligne med de flytende rentene i perioden at man kan fastslå om avtalen var mest lønnsom for deg eller Lånekassen.

Slik leser du tabellen:

  • Grønne felter viser avtaler som har vært mest lønnsomme for kunden.
  • Røde felter viser avtaler som har vært mest lønnsomme for Lånekassen.
  • Lilla felter er usikre, og kan først fastslås når avtaleperioden er over.

Les også: De beste universitetene ligger utenlands

Prisen for forutsigbarhet

Tallene fra Lånekassen er helt i tråd med hva DinSides økonomiredaksjon og andre økonomer uttaler om fastrenteavtaler. I de fleste tilfeller vil det ikke lønne seg. En fastrenteavtale velger du først og fremst hvis du har en trang økonomi og ikke tåler noe særlig svingning oppover i rentenivået.

– Lånekassen gir ikke anbefalinger for eller imot fastrente eller flytende rente. Kunden må selv vurdere sin egen situasjon, og da spesielt eget behov for forutsigbarhet over tid, sier Anne-Berit Herstad, direktør for kommunikasjon og kundedialog i Lånekassen.

Et alternativ til fastrenteavtale er å inngå en fastrenteavtale med seg selv. Sett heller av litt ekstra på en høyrentekonto hver måned, så har du litt å gå på om renten skulle stige. Det beste høyrente-tilbudene ligger vesentlig høyere enn dagens lånerenter fra Lånekassen.

Les også: Dagens beste sparerenter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer