Atopisk eksem - barneeksem

Atopisk eksem kalles også barneeksem fordi denne typen eksem først og fremst rammer små barn. Hos de aller fleste barna (90 prosent) forsvinner eksemet før femårsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atopisk eksem - barneeksem

Atopisk eksem kalles også barneeksem fordi denne typen eksem først og fremst rammer små barn. Hos de aller fleste barna (90 prosent) forsvinner eksemet før femårsalderen.

Av: dr. Ole Fyrand

Barn med atopisk eksem har ofte også tendens til astma og pollenallergi. I familien er det ofte andre som har allergi eller astma. I seks av ti tilfeller sees eksemet allerede i løpet av de første seks månedene. I tre av ti tilfeller oppstår eksemet i alderen ett til fem år.

Barn med atopisk eksem har ofte nedsatt talgdannelse i huden, de svetter mindre og har tendens til tørr, skjellete hud. Denne hudtypen er en av årsakene til at eksemutvikling lettere kan skje. Selv om barna vokser av seg eksemet, beholder de den atopiske hudtypen, som er noe mer utsatt enn annen hud. Men med dagens behandling blir plagene sjelden store.

Årsaker

Årsaken til atopisk eksem er ukjent, men arvelige forhold spiller en rolle. Det er også mulig at vår vestlige livsstil har betydning. For eksempel viser nyere forskning at de bakteriene vi utsettes for tidlig i livet, er med på å forme immunforsvaret vårt.

Tester

Ingen tester kan bevise at du eller barnet ditt har atopisk eksem. Legen må stille diagnosen på grunnlag av arv, alder og hudens utseende og reaksjonsmåter. En grundig samtale med legen er derfor viktig. Det kan gjøres allergitester, såkalt prikktest og laboratorietest (in vitro-test). Hvis det er reaksjon, må man etterpå teste om man virkelig ikke tåler det aktuelle stoffet/matvaren, for testene er ikke pålitelige.

Mistenkte stoffer fjernes fra kosten i noen uker, for så å gjeninnføres dersom det i mellomtiden har blitt bedring. Hvis du blir verre når matvaren gjeninnføres, er det tegn på at du ikke tåler den aktuelle matvaren. De vanligste matvarene som skaper reaksjoner er kumelk, egg, fisk og appelsiner, sjeldnere soya, peanøtter og egg.

Årstidsvariasjoner

Rundt to av tre blir verre om høsten og vinteren, en av tre blir verre om våren og sommeren. Bare en av ti har ingen sesongvariasjon. De fleste blir bedre i sola om sommeren dersom de ikke blir overopphetet og svetter, mens en av ti blir verre.

Hva som utløser kløe

Kløe er en stor plage ved atopisk eksem. Mange faktorer kan utløse kløe, f eks: Svette, stress, klimaforandringer, temperaturforandringer, tørr luft, værforandringer, bestemte matvarer, grove klær, kunstfiber, fete salver, vanlige, alkaliske såper, avfettende kjemikalier, stekeos, tobakksrøyk, parfyme.

Det er viktig så godt som mulig å unngå at det oppstår kløe i huden. Les mer om dette under behandling av eksem.

Ved én type atopisk eksem, reagerer barnet på allergiframkallende stoffer i f eks maten. Ved en annen type har barnet eksem uten allergi. Begge gruppene får lett hudreaksjoner og kløe. Når huden klør, klores den opp og derved utvikler eksemet seg videre fordi immunceller i huden reagerer.

Aldersgrupper

Eksem deles ellers i fire grupper etter alder:

1. Spedbarnstypen: Kommer vanligvis etter firemånedersalderen, men kan komme tidligere. Utslettet er rødt, kløende med væsking og blemmer - hovedsakelig i kinn og hodebunn, sjeldnere ellers på kroppen.

2. Småbarnstypen: Kommer etter ett til to år. Utslettet finnes mest på armer, ben og mage/rygg, særlig i bøyefurene ved håndledd, albuer, hals, setet, knehaser og ankler. Utslettene kan væske eller være tørre med blemmer.

3. Voksenformen: Utslettene klør etter hvert kronisk, dvs hele tiden, med tørr, flassende, fortykket rødlig hud på kroppen og i ansiktet, også rundt øynene.

4. Andre typer: Eksem i håndflatene, sprekker ved øreflippene og munnviker, bleieutslett, brystvorteeksem, flasslignende hud som skaller av, leppeeksem, øyelokkseksem, brystvorteeksem, tørre, flassende, bleke flekker i ansikt om sommeren hos barn.

Komplikasjoner og plager

Personer med eksem får lettere infeksjoner i huden, det kan være infeksjoner med bakterier, virus og sopp, både i syk og frisk hud. Hudbetennelser med verk er vanlig, men det kan være infeksjoner selv om ikke huden ser slik ut. Herpes, fotvorter og vanlige vorter er vanligere enn ellers i befolkningen.

Som reaksjon på langvarig kløing kan huden få tykkere partier. En rekke forskjellige hudplager forekommer oftere hos personer med atopisk eksem, f eks såkalte vinterføtter med tørre, flassende og oppskrukne hudpartier på hendene og føttene, særlig på fingertupper og tær. Bedring inntreffer ofte først i puberteten.

Valg av yrke

Personer med atopisk eksem får også oftere kontakteksem fordi hudtypen har redusert beskyttelsesevne. De som har atopisk hudtype bør unngå yrker der man arbeider med kjemisk stoffer, mye såpe, vann og avfettende stoffer.

Eksempler på ugunstige yrker: Kirurg/tannlege/dyrlege, sykepleier/hjelpepleier, hjemmehjelp, arbeid innen rengjøring, servitør, kokk, baker, mekaniker, murer, blomsterbinder, gartner.

Forebyggelse

I svangerskapet er røykeforbud hos moren og i omgivelsene viktig, men det er ikke aktuelt at mor skal spise et spesielt kosthold. Barnet bør fullammes. Les mer om dette under amming. Når ammingen tar slutt, kan barnet fortsette med vanlig spedbarnskost og kumelk. Hvis barnet har fått sikkert påvist kumelkallergi, bør hydrolysert kumelkerstatning brukes (Nutragen).

Barnet skal ha fast føde fra seks måneders alder. Egg og fisk skal først gis etter 12 måneders alderen, nøtter og erter senere.

Høyrisikospedbarn

Ved særlig mye allergi og eksem i familien er det særlig viktig å fullamme barnet, eventuelt gi hydrolysert kumelk de første fire-seks månedene.

Tilrettelagt av: Mattis Koppang

mozon.no. 11.04.02Kilde: Hudsykdommer av Ole Fyrand, Universitetsforlaget.

Les også disse sakene:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!