Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: ColourboxVis mer

Atkins tar kaka

Vil du ned i vekt, men er usikker på hvilken slankekur du skal satse på? Svaret kan være den kontroversielle Atkins-kuren.

Kvinner som går på den populære Atkins-dietten, går ned litt mer i vekt sammenliknet med kvinner som bruker andre slankemetoder. Det viser i alle fall en av de største studiene som noen gang er gjort på overvektige kvinner, ifølge New Scientist.

Atkins-dietten, som er kjent for å erstatte karbohydrater med fett og proteiner, har vært en av de mest kjente vidunderkurene.

Slik bekjemper du vinter-kiloene:

Christopher Gardner og hans kolleger ved Stanford Universtity i California satte 311 overvektige kvinner mellom 20 og 50 år på enten Atkins, sonedietten - som kutter enda flere karbohydrater enn Atkins og Ornish som kutter ut ekstremt mye fett. Den siste gruppen fulgte anbefalingene til amerikanske helsemyndigheter.

Vekttapet var på 4,7 kg for Atkins-gruppen, på 1.6 kg for de som fulgte sonedietten og på 2,6 kg for de som fulgte de amerikanske anbefalingene.

Les også: Slankeskolen - Glem slankekurene!

Best kolesterol
Frykten for at Atkins-dietten, med sitt høye innhold av fett, kan føre til hjerte- og karsykdommer, motbevises i studien. Kvinnene som gikk på Atkins-dietten, hadde nemlig ”best” kolesterol og blodtrykk.

- Et kosthold bestående av mye mettet fett har vanligvis motsatt virkning, men hos kvinner som går på Atkins, har det motsatt effekt. For når de går ned i vekt utjevnes det, forklarer Gardner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han kan imidlertid ikke fastslå om nøkkelen til vekttapet er færre karbohydrater, høyt proteininntak eller 8 glass med vann om dagen.

Slik blir du slankere til sommeren:

Proteiner fyller magen
Å forandre på forholdet mellom karbohydrater og fett i kostholdet, skal forandre mengden fett som lagres i kroppen, ifølge Atkins. Gardner mener imidlertid at årsaken til vektnedgangen kan være at denne dietten gjør det lettere å holde seg unna kalorier fra andre kilder. Vanligvis får de fleste i seg et overskudd av kalorier gjennom karbohydrater.

Arne Astrup ved Universitetet i København tror også at årsaken kan være at dietten består av færre kalorier, og ikke at den endrer metabolismen. Proteiner fyller nemlig mer per kalori enn annen mat, og det vil si at du spiser mindre, sier han til det amerikanske magasinet.

Astrup påpeker imidlertid at flere studier må til for å bekrefte disse resultatene. Han bemerker også at andre studier som har sammenliknet dietter, ikke har funnet noen signifikante forskjeller mellom dem.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

Noen forskere mener Atkins er farlig. Les mer her: