Astma hos barn forveksles med luftveisplager

Astma – særlig hos små barn – oversees ofte, fordi symptomene lett kan feiltolkes som luftveisinfeksjoner.

Publisert
Sist oppdatert

Det sier overlege Arve Hexeberg, som er ansvarlig for astmabehandlingen ved Barneklinikken ved Haukeland sykehus, til nettstedet Helsenytt for alle.

Astma er den hyppigste sykdommen hos barn i skolealder, og den vanligste årsaken til sykehusinnleggelse blant barn. Likevel:

- Mange astmabarn blir feilbehandlet med gjentatte antibiotika-kurer. Foreldre må lære å gjenkjenne astma-symptomene slik at sykdommen blir oppdaget og behandlet. Det er viktig for at barna skal få en normal utvikling, sier Hexeberg.

Barn og unge mest utsatt
Astma forekommer hos personer i alle aldre, men det er flest barn og unge som angripes. Ifølge Hexeberg utvikler de fleste barn med astma symptomer før de fyller fem år.

- Sykdommen er oftest utløst av infeksjoner som forkjølelse og bronkitt, mens den hos større barn som regel er utløst av allergier.

Astma som skyldes miljøforurensning er den gruppen som øker mest. Og stadig flere rammes. Bare i løpet av de siste 30-40 årene har det vært en tredobling av sykdommen. sier overlegen ved Haukeland sykehus.

Astma kjennetegnes ved at en person har tungt for å puste, særlig når det gjelder utånding. Symptomene kan variere fra lett nattehoste i forkjølelsestilfeller til utvikling av livstruende tilstander. Trolig er sykdommen sterkt underdiagnostisert.

Arv og miljø
- I dag regner vi med at ca. 10 prosent av alle norske barn har en eller annen form for astma, sier Hexeberg.

På forespørsel om hvilke barn som er mest utsatt, svarer han:

- Sykdommen har en arvelig komponent; hvis mor eller far har astma, har barnet ti ganger så høy risiko for å bli rammet. Har både mor og far astma, har barnet 40 ganger så stor risiko. Barn av røykere er særlig utsatt hvis de er disponert for astma, og symptomene kan komme tidligere enn de ville gjort om barnet vokste opp i et røykfritt miljø, sier Hexeberg.

- Undersøkelser har også vist at barn som vokser opp i sterkt luftforurensede områder, for eksempel i nærheten av sterkt trafikkerte motorveier, har økt risiko, legger han til.

Ulike symptomer
Ifølge Helsenytt for alle er de vanligste symptomene:

  • Vedvarende hoste, særlig nattehoste, som kan tyde på at barnet er allergisk for husstøvmidd. Hoste i forbindelse med anstrengelser, enten periodevis eller kronisk.
  • Gjentatte luftveisinfeksjoner som diagnostiseres som bronkitt eller lungebetennelse og behandles med antibiotikakurer som ikke synes å hjelpe. Har barnet hatt slike infeksjoner mer enn 3 ganger, bør astma mistenkes.
  • Pipende og hvesende pust i forkjølelsesperioder eller ved fysiske eller psykiske anstrengelser.
  • Liten utholdenhet ved anstrengelser. Barnet må ofte sette seg og hvile for å få igjen pusten.
  • Anfall av tungpustethet. Barnet har vansker med å presse luft ut av lungene.
Viktig med oppfølging
- Mange barn har det som kalles stum astma: for trange bronkier og redusert lungefunksjon. Så lenge barnet er i ro, merkes ingen ting. Symptomene kommer først når det begynner å leke, gråte eller le - aktiviteter som krever mye luft og åpne luftrør. Er luftveiene da for trange, blir tilstanden plutselig merkbar, barnet blir tett og får vansker med utpustingen, sier Hexeberg.

- Hvis barnet ditt har noen av de ovennevnte symptomene, så bør du snakke med legen, sier overlegen ved Haukeland sykehus til Helsenytt for alle.

- Om vedkommende ikke har tenkt på muligheten for at det kan være astma, bør du forklare situasjonen og legge frem din mistanke. Du kan også henvende deg til en helsestasjon som har tilknytning til fagfolk som kan hjelpe, sier Hexeberg.

- En del allmennpraktiserende leger mistolker disse symptomene som luftveisinfeksjoner, og gir antibiotika i stedet for å undersøke om barnet kan ha astma. Risikoen for slik feildiagnose er særlig stor hvis man ikke har en fast lege, men oppsøker ulike leger uten å opplyse om hvilken diagnose eller behandling barnet har fått tidligere, mener han.

- Astma kan bli en svært alvorlig sykdom, og det er viktig at et barn med astma får nøye oppfølging, avslutter han.

Mozon.no, 23.09.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer