Asparges hjelper mot fyllesyke

Dropp burger og pommes frites. Ta en asparges!

HJELPER MOT FYLLESYKE: Aspargesen hjelper enzymet alkoholdehydrogenase med å bryte ned alkoholen raskere Foto: Colourbox.com
HJELPER MOT FYLLESYKE: Aspargesen hjelper enzymet alkoholdehydrogenase med å bryte ned alkoholen raskere Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du våkner med tidenes fyllesjuke. Hode dunker, kroppen skjelver, øynene er like rød som cosmopolitan-drinken du avsluttet kvelden med i går og det kjennes som det snart blir full evakuering av hele magen.

Test her hvor fyllesyk du er

Det eneste som vil gjøre susen er en burger eller annen junkmat, tenker du. Men nå burde du heller gå for noe helt annet - nemlig en dose asparges! Ny forskning viser at asparges er en langt bedre remedie mot fyllesjuke enn en burger, melder Forskning.no.

Det er forskere fra Sør-Korea som mener at aspargesen kan få kroppen på rett kjøl igjen. De mener ekstrakter fra asparges kan redusere mengden oksidativt stress i levercellene. Oksidativt stress forekommer når antioksidantene ikke strekker til, og det blir en kjemisk ubalanse i cellene.

I tillegg kan aspargesen hjelpe enzymet alkoholdehydrogenase med å bryte ned alkoholen raskere.

Slik unngår du hodepinevin

Dette kommer fram i en artikkel som er publisert i tidsskriftet Journal of Food Science.

Oksidativt stress er skadelig

Oksidativt stress dannes hele tiden i kroppen, og er skadelig. De dannes spesielt når kroppen er utsatt for stress. Du føler neppe at det er så stressende å drikke alkohol, men for kroppen er det nettopp det. Produksjonen av oksidativt stress øker, og kroppen kan få problemer med å bryte det ned.

- Vi i vet at det er mange naturstoffer som har positive effekter på cellene, og som beskytter mot skader som fremmedstoffer kan påføre - inkludert alkohol, sier professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr, til Forsking.no

De Sør-Koreanske forskerne er ikke helt sikre på hvilke stoffer det er i aspargesen som har denne fantastiske egenskapen, men forsøkene tyder på at ekstrakt fra bladene gir en enda større effekt enn ekstrakt fra aspargesskuddene.

Flere gode råd mot fyllesyke

Du lurer kanskje på hvor mange asparges du må spise for å bli kvitt fyllesjuken?

Asparges er også bra for sexlivet!

Ikke fastslått

Forskerne vet dessverre ikke hvor mange asparges du må spise for å bli kvitt tømmermennene.

- Dette er et celleforsøk, og her har de dyrket cellene i stoffet i en viss konsentrasjon. Det er vanskelig å sammenligne det med å spise asparges, men det er absolutt interessant, sier Goksøyr, som minner om at dette må gjennom en rekke kliniske forsøk før man kan fastslå at det virkelig har en effekt.

Og det bør jo være mulig å gjennomføre?

- Ja, vi snakker jo om noe som er lett tilgjengelig, og det er sikkert noen frivillige som vil teste det ut!

11 myter om bakrus

Eller du kan teste selv?!

Prøv selv

Den norske landslagskokken Anders Myhrvold fra Gastronomisk institutt har et godt forslag til en aspargesrett:

Asparges med kaviarsaus
2 dl crème fraiche
1 dl lakserogn
2 ts sitronsaft
2 ss hakket kjørvel
Litt revet pepperrot
Smak til med litt salt og pepper

Slik gjør du: Skrell aspargesen og kok dem i saltet vann. Du kjenner at den er ferdig hvis du gir den en lett fingertrykk rett under toppen. Hvis den deler seg, kan du ta den opp av vannet. Legg på en smørklatt og server med sausen oppå.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!