Ammebarna aksepterte generelt raskere de nye smaksopplevelsene, og spesielt frukten, hvis mor selv også var en storspiser av samme type matvare.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Ammebarna aksepterte generelt raskere de nye smaksopplevelsene, og spesielt frukten, hvis mor selv også var en storspiser av samme type matvare.Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Arver mors matsmak

Vil du at barnet ditt skal like frukt og grønt? Da bør mor sørge for å spise mye av dette under svangerskapet og mens hun ammer.

Publisert
Sist oppdatert
Mange er redd for å gjøre ting feil, og er veldig ensartet i matvalgene sine. De går for eksempel bare for prosesserte matvarer.


Det må ikke være slik at all "ja-mat" som brokkoli og grønne bønner, alltid må ligge igjen på tallerkenen til barnet ditt. Det går nemlig an å få barna til å like sunn mat.

Årsaken er at babyer kan bli vant til slik mat gjennom fostervannet og melken. Dermed er det større sannsynlighet for at de selv vil like dette når de går over til fast føde, viser en ny studie.

- Den viktigste faktoren for at mennesker skal spise tilstrekkelig med frukt og grønnsaker, er ganske enkelt om de liker det. Hvis vi kan lokke babyer til å like sunn mat, kan vi på et tidlig stadium spore dem inn på en sunn livsstil, sier seniorforsker Julie A. Mennella ved det amerikanske instituttet for smaksforskning, Monell Chemical Senses Center i Philadelphia, ifølge Science Daily.

Æsj eller nam? Genene avgjør!

Aksepterte raskere
Forskere ved instituttet har i sine forsøk foret 45 småbarn mellom fire og åtte måneder med frukt og grønnsaker. 20 av barna ble ammet mens resten fikk melk på flaske. Resultatene viser blant annet at ammebarna aksepterte generelt raskere de nye smaksopplevelsene, og spesielt frukten, hvis mor selv også var en storspiser av samme type matvare.

Ernæringsfysiolog cand. Scient Gunn Helene Arsky ved DinKost.no er kjent med at fostre smaker på fostervannet i mors liv og kan smile hvis de får noe søtt eller spennende.

- Når det gjelder morsmelk, er det et mye mer etablert faktum at melkesmaken påvirkes av hva moren spiser. Derfor ser det også ut til at brysternærte barn blir litt mindre kresne enn flaskebarn, fordi melken alltid smaker litt annerledes, mens flaskemelken har lik smak, sier hun.

Les også: Brystmelk gir glade barn

Elin Kubberød har doktorgrad i matpsykologi. Hun er ikke overrasket over studieresultatene.

- Vi er genetisk kodet for å like søtt, men vi må utfordre de andre smakssansene på et tidlig tidspunkt for å lære å like andre ting. Dette lærer vi gjennom eksponering, sier Kubberød, som ikke kjenner til den amerikanske studien.

Tørre å prøve
Kubberød oppfordrer foreldre til å ha et variert kosthold, og tørre å prøve seg på nye ting.

- Mange er redd for å gjøre ting feil, og er veldig ensartet i matvalgene sine. De går for eksempel bare for prosesserte matvarer. Det er viktig å bidra til et sunt kosthold det første året. Bruk råvarer, mos maten og server mye frisk frukt og grønt, sier hun og legger til at en mor med gode kostvaner vil kunne overføre dette til barnet.

Dette er maten barna liker

Men det er jo ikke alle vordende mødre som har en forkjærlighet for brokkoli og grønne bønner. Skulle du være blant dem som har levd på hurtigmat og sjokolade gjennom svangerskapet, er det heldigvis ikke for sent å skape en liten brokkolielsker.

Tilvenningen kan komme
For tilvenningen kan også komme senere, ifølge forskerne. Da er det viktig å servere den spesifikke matvaren, slik at babyen lærer seg å like den.

Under forsøkene på Monell-senteret ga forskerne den samme matvaren til alle småbarna åtte ganger. Og dette ga resultater. For etter det gjentagende tilbudet om grønne bønner var det tre ganger så mange barn som valgte å spise dem, som ved førstegangsmakingen.

Forskerne legger til at de fleste barn lager grimaser når de får servert en ny type mat, men de fleste vil likevel prøve å gomle litt på det de har fått. Og som studien viser, jo flere ganger de opplever smaken av en matvare, jo mer sannsynlig er det at de komme til å spise den.

Les også: Moser anbefalingene om barnemat

De kresne
Men noen er født mer kresne fra naturens side.

- Da må man bruke resten av spillerommet for å påvirke smakssansen fra barna er små. Gi frisk frukt og grønt, lag spennende mat selv og gi maten mer smak, oppfordrer Kubberød, som minner om at alle babyer er kodet for å ikke like det som smaker bittert.

Arsky råder også til å variere kostholdet.

- Når barnet skal over på fast føde, er variasjon viktig - både for å få et bredt spekter av næringsstoffer, men også for å bli vant til smaker. Mange smaker, slik som bittert og syrlig, må læres for å bli satt pris på, sier hun.

Den amerikanske studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Men mat som belønning er fy-fy

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer