Arver kjærlighet til sofaen

Omkring sju av ti med fedme har arvet det, viser undersøkelser. Vi arver nemlig forkjærligheten til sofaen og søtsakene.

På et seminar om overvekt denne uka satte lege Eli Heggen ved avdeling for preventiv kardiologi ved Ullevål universitetssykehus fokus på en av mytene rundt fedme og overvekt.

- Det er dessverre slik at mange har en oppfatning av at overvektige er late og dumme. Det stemmer ikke, sier Heggen til Mozon.no.

Les også: Snart amerikanske tilstander:

Polygen arv

Ifølge Heggen kjenner vi i dag fem gener hvor mutasjoner kan gi arvelig fedme.

Litteraturen sier at dette kan være forklaringen på inntil fem prosent av tilfellene med kraftig overvekt.

- Da skulle man tro at arv ikke hadde så mye med fedme å gjøre, men slik er det altså ikke, påpeker hun. Det finnes nemlig en annen type arv som gjør at man blir disponert for fedme. Denne kalles polygen arv.

- Tvillingstudier, blant annet fra Canada og USA, viser nemlig at ytterligere 60-70 prosent av overvekt har med disposisjon for arv å gjøre, eller polygen arv. Dette er svært viktig å være klar over, sier hun.

Les også: Eksplosiv vekst i diabetes-syke:

Polygen arv er en sammenstilling av gener som til sammen øker disposisjon for fedme. Av dette kan cirka 10 prosent skyldes lavt hvilestoffskifte, og en annen forklaring er lavt fettstoffskifte, ifølge Heggen.

En del av de 60-70 prosentene skyldes dessuten arvelighet når de gjelder spontanaktivitet.

– Vi ser at noen har ”lopper i blodet”, de bare må bevege seg, mens andre er roligere av natur. Dette ser vi særlig hos barn, men voksne er også ganske forskjellige her, sier Heggen.

- Det som er igjen går på å ha arvet et stort søtsug og en forkjærlighet for sofaen. Det kan imidlertid være vanskelig at vi skal forstå dette som noe annet enn miljøarv, for vi blir jo litt som foreldrene våre, det er naturlig. Er huset fullt av godsaker, så lærer barna det. Men det er viktig å huske på at de også kan arve det, sier Heggen.

I tillegg til polygen arv kan gener skurs av og på. Dette kan for eksempel virke ved at mors livsstil under svangerskapet kan føre til at enkelte gener skrus av eller på, og at barnet arver dette mønsteret.

- Samfunnsproblem

Heggen sier det er særlig viktig for familier å være klar over at fedme er så arvelig.

- Det som er leit er at vi ikke kan gjøre noe med at fedme ofte er arvelig. Kommer man til behandling, så består den uansett av å spise sunnere og mindre og trene mer. Men fordi det er mye lettere å forebygge overvekt enn å gå ned i vekt hvis man først har blitt overvektig, er det viktig at foreldre, helsestasjoner og leger fokuserer på dette tidlig hvis det er mye overvekt i familien, sier hun.

Heggen understreker at fedme mest av alt er et samfunnsproblem.

- Det er miljøet rundt oss som gjør det veldig vanskelig for de som har denne arvelige disposisjonen. Vi fristes jo døgnet rundt til å slappe av og fråtse i mat, påpeker hun.

Les også: Ned i vekt med sunn frokost: