Arvelig kolesterol kan drepe tusener

Carl I. Hagens hjertesykdom er ikke ukjent for legene. Arvelig høyt kolesterol er en alvorlig trussel for mange tusen nordmenn som ikke vet om diagnosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken fortalte VG om Carl I. Hagen som bruker medisiner og bedre kosthold for å kontrollere en arvelig lidelse.

Diagnosen "familiær hyperkolesterolemi" innebærer et svært høyt kolesterol som kan føre til dødelige hjertesykdommer i tidlig alder. Mange tusen nordmenn har den samme arvelige lidelsen, men mange er ikke klar over hvilken risiko sykdommen medfører.

- Konsekvensene av ubehandlet familiær hyperkolesterolemi kan være tidlig hjerteinfarkt og død hos både menn og kvinner. Omtrent halvparten av alle menn med denne gen-feilen vil oppleve hjerteinfarkt før de fyller femti år, halvparten av disse igjen vil dø av infarktet, sier seksjonsoverlege Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet til Mozon.

Effektiv behandling
Arvelig høyt kolesterol skyldes en feil i noen gener som sørger for opptak og nedbryting av kolesterolet i leveren. Allerede i barndommen er kolesterolet unormalt høyt, og livsstils-faktorer som røyk, fet mat, overvekt og lite mosjon kan gi enda høyere risiko for hjertesykdommer.

Familiær hyperkolesterolemi rammer omtrent 0,5 prosent av den norske befolkningen. Det betyr at omtrent 15.000 nordmenn har denne lidelsen, mens bare noen få tusen i dag kjenner til sin egen sykdom.

- Kunnskapene om dette problemet blir bedre, men fortsatt er det mange pasienter og leger som kan alt for lite om dette problemet og konsekvensene som genfeilen kan få.

- Sunn livsstil er viktig for alle med høyt kolesterol, men for de som har familiær hyperkolesterolemi vil det som regel være nødvendig å bruke medikamenter i tillegg. Slike medikamenter er effektive og kan få kolesterolet ned på normalt nivå. Dersom lidelsen oppdages og behandles tidlig i livet, vil de fleste kunne leve helt normalt og ha et like langt og godt liv som andre mennesker, sier Ose.

Ved Lipidklinikken på Rikshospitalet i Oslo har legene spesialisert seg på utredning og behandling av arvelig høyt kolesterol. En enkel blodprøve kan avgjøre om høyt kolesterol skyldes arvelige årsaker og om andre i familien også burde søke behandling.

Mindre fra fjøset
- I dag risikerer man å bli sendt hjem fra legen med skyhøye kolesterolverdier, men uten en riktig diagnose. Vi håper at bedre informasjon på norsk kan gi både enkeltmennesker og helsearbeidere større kunnskap om dette problemet, sier Margaretha Hamrin som har startet arbeidet med en ny pasientorganisasjon for familiær hyperkolesterolemi.

Hun peker på enkle tiltak som kan redde liv for mange med høyt kolesterol: Mer mosjon, mindre mat fra fjøset og kolesterolsenkende medisiner. Sunn kroppsvekt er viktig, men slankekurer som Atkins passer dårlig for pasienter som sliter med høyt kolesterol.

- Prinsippene i Atkins-dietten med mer fett og mindre karbohydrater kan jo være med på å presse kolesterolet enda høyere. I verste fall kan noen år på Atkins-mat være en direkte årsak til et dødelig hjerteinfarkt blant disse pasientene, mener Hamrin.

 

Mozon.no, 02.09.2005