Ytringsfriheten trues av finanskrisen. I Latvia slår myndighetene ned på kritiske røster. Foto: colourbox.com
Ytringsfriheten trues av finanskrisen. I Latvia slår myndighetene ned på kritiske røster. Foto: colourbox.comVis mer

Arresterer kritiske økonomer

Trues til taushet av sikkerhetspolitiet.

Vi i økonomiredaksjonen tar det for gitt at vi kan si og mene hva vi vil om den interanasjonale finanskrisen. Dessverre er det ikke like selvfølgelig overalt, selv ikke innen EU.

Få land har kunnet verge seg mot den globale og omfattende finanskrisen. Men ikke alle takler den finansielle krisen like godt.

I Russland har det oppstått debatt blant ledende økonomer etter at Kreml overkjørte sentralbanken og lanserte sin egen stabilitetsplan.

Men mer urovekkende er det som skjer i Latvia. Der ble nylig en økonom arrestert av sikkerhetspolitiet etter å ha uttrykket bekymring for valutaens fremtidige stabilitet.

Dmitrij Smirnov, lektor på universitetet i byen Ventspils, ble arrestert og forhørt av sikkerhetspolitiet siden han offentlig stilte spørsmål om den forestående devalueringen av den latviske valutaen. For dette ble han plassert på isolat i to døgn før han ble sluppet fri igjen.

Truet til taushet

Smirnov forteller til den russiskspråklige avisen Telegraf at han aldri vil tilbake til fengselscellen og at han derfor ikke lenger kommer til å uttale seg om økonomien.

Også Valter Fridenbergs, vokalist i rockebandet Putnu balle, ble innkalt til forhør etter å ha diskutert økonomi på scenen.

Alt dette reiser viktige spørsmål om Latvias demokratiske instinkter. På hvilket grunnlag har sikkerhetspolitiet agert? spør den svenske doktorgradsstudenten Martin Kragh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber om at svenske myndigheter reagerer og ikke lar finanskrisen bli en katalysator for en regresjon i den demokratiske utviklingen.

Les også: - Jeg skjønner at du er redd