ARKIVERT: Slik er åpningstidene for alkoholsalg i påsken 2016

Vinmonopol og butikk på begge sider av grensen.

<B>STENGT:</B> Fortsatte forhandlinger med fagforeningene er årsaken til at du heller ikke i år kan handle på Vinmonopolet påskeaften. Foto: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX
STENGT: Fortsatte forhandlinger med fagforeningene er årsaken til at du heller ikke i år kan handle på Vinmonopolet påskeaften. Foto: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i 2014 vedtok Stortinget at Vinmonopolet skulle få lov å ha åpent på påskeaften.

LES OGSÅ:

Men heller ikke i år kan du kjøpe deg sterkøl, vin eller brennevin i Norge denne dagen.

LES OGSÅ: Derfor kan ikke Vinmonopolet holde oppe

- Tidligst neste år

- Dette kan nok overraske noen, siden lovendringen har trådt i kraft. Men disse dagene er tariffestede fridager for de ansatte, og vi kan derfor ikke holde åpent før det er forhandlet om det i fagforeningene, sier pressekontakt Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet til Dinside.

Heller ikke neste år er det sikkert at nordmenn som vil fornye lageret av drikkevarer med alkoholstyrke over butikknivå kan handle.

Oppdatert: De ansatte og ledelsen i Vinmonopolet er nå enige om vilkårene for å jobbe på nyttårsaften, påskeaften og pinseaften, melder Fri Fagbevegelse.

HØYSESONG: Dagene før påske kan sammenlignes med jul og sommerferie, sier pressekontakt Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet. Foto: VINMONOPOLET
HØYSESONG: Dagene før påske kan sammenlignes med jul og sommerferie, sier pressekontakt Ida Brenden Engholt i Vinmonopolet. Foto: VINMONOPOLET Vis mer

- Forhandlingene pågår ennå, og vi må avvente resultatet. Det er derfor vi ikke kan si om det blir åpent i 2017. Men tidligst da.

LES OGSÅ: Slik bør du oppbevare påskegodtet

Åpningstider mandag, tirsdag og onsdag

Når er så Vinmonopolet åpent i påskeuka?

- Det kan variere fra utsalg til utsalg. Men generelt har de fleste vanlig åpningstid mandag og tirsdag og halv dag på onsdag. Da stenger noen kl. 13, og senest kl. 15.

Vinmonopolets åpningstider

Engholt kan fortelle at røde pappviner er den store vinneren i påsken.

- Rødvin i Bag-in-Box utmerker seg veldig, og rødvin generelt står fortsatt for brorparten av salget vårt. Med hvitvin, rosévin og musserende er i sterk vekst. Det vokser gjennom hele året og er en trend på linje med øl-trenden vi har sett de siste årene.

Whisky, konjakk, vodka og annet brennevin daler imidlertid fortsatt.

- Svakvinen er som sagt dominerende. Og faktisk har vi et oppsving i alkoholfritt, avslutter Ida Brenden Engholt.

Men svenskene har oppe

Om du befinner deg i nærheten av svenskegrensa påskeaften, er Systembolaget åpent.

De to avdelingene i Strömstad er åpent 9-15, men har du tenkt deg til andre andre steder i Sverige er det lurt å sjekke med Systembolagets nettsider.

Det er også lurt å sjekke de etterhvet nokså kompliserte tollkvotene.

OPPE: Systembolaget i Sverige svikter ikke på påskeaften. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/NTB SCANPIX
OPPE: Systembolaget i Sverige svikter ikke på påskeaften. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/NTB SCANPIX Vis mer

Skjærtorsdag er vanlig arbeidsdag i Sverige, men også langfredag er handledag mange steder. Butikkene vi har sjekket med i grenseområdene har oppe samtlige dager i påsken, og åpningstidene er de samme som på vanlige hverdager.

LES OGSÅ: Slik kjøper du billigst øl i Sverige

Hva med ølsalget?

Øl kan derimot kjøpes i de fleste norske dagligvarebutikker påskeaften. Som alle andre dager varierer åpningstidene fra kommune til kommune, men dette er uansett ingen vanlig lørdag. Butikker som ellers har åpent til klokka 23 på lørdager, stenger for eksempel klokka 16 påskeaften.

Salg av alkohol i butikken på onsdag før skjærtorsdag og påskeaften kan etter loven skje fram til 15, men maksimalt fram til kl. 18.

Etter loven skal ølsalget som hovedregel holdes oppe til klokka 15 påskeaften. Kommunene kan selv bestemme om de vil innskrenke eller utvide til klokka 18.

Mange kommuner bruker som Oslo 15-regelen.

Det finnes likevel unntak. I Stavanger kan for eksempel folk kjøpe øl fram til klokka 18, og i Ålesund er det klokka 16 som gjelder.

SVENSKEØL: Over grensa får du bare øl med en alkoholstyrke på mellom 2,8 og 3,5 prosent i butikken. Til gjengjeld får du tak i det det alle dager i påsken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVENSKEØL: Over grensa får du bare øl med en alkoholstyrke på mellom 2,8 og 3,5 prosent i butikken. Til gjengjeld får du tak i det det alle dager i påsken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Uansett er det viktig å sjekke på forhånd med din lokale butikk. Ingen plikter å holde åpent eller selge deg øl, selv om både loven og kommunale bestemmelser tillater det.

Hva så med ølsalget i vårt naboland Sverige? Her selges som kjent bare alkoholsvakt øl i butikken, og her er det ingen begrensinger i påsken.

Det finnes to klasser øl i svenske matbutikker: Øl med maks 3,5 prosent alkohol, og øl med maks 2,8 prosent. Det vi forbinder med pils og andre ølsorter i norske butikker (4,7 prosent) må du til Systembolaget for å få.

Servering på restaurant

Det er lenge siden det berømte danse-forbudet på helligdagene i påsken ble opphevet.

Men fortsatt er det restriksjoner på alkoholservering i høytiden.

Puber, restauranter og kafeer må vente til klokka 12 med å servere øl og vin på skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag.

Hetvin og brennevin og ølsorter (få) som holder over 22 prosent kan selges fra klokka 13 de samme dagene.

Åpningstidene vil variere både med kommunale bestemmelser og det enkelte skjenkested, men den absolutte grensen for å servere alkohol på offentlig sted er kl. 3.