Årets tøffeste amerikanere

Som MC-fan har man ofte et hat- eller elsk-forhold til Harley. Etter en dags råning på Street Rod og Buells Lightning CityX, har jeg blitt nødt til å bite i meg mine fordommer.

Harley-Davidson Street Rod
Harley-Davidson Street Rod Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Det finnes alltid unntak som bekrefter regelen, men grovt sagt kan man dele norske MC-fans i tre grupper:

  • Harleykjørerne, japsekjørerne og spagetti-elskerne.
Og etter å konsekvent ha kjørt japsesykkel i 16 år er det ikke til å legge skjul på hvilken gruppe jeg selv har tilhørt: I min omgangskrets har vi hovedsaklig sett på Harley som syklene for de som bare vil kjøre rett fram i rolig tempo, eller som får kick av å cruise opp og ned Karl Johans gate i rolig tempo og med åpne eksospotter.

Så feil kan man altså ta.

Harley-Davidson lager jo heldigvis ikke bare en type sykler, noe som ble tydelig for alle da V-Roden kom med sin 60 graders Porsche-utviklede motor for noen år siden. Buell-syklene, som jo også er en del av Harley-Davidson familien - ser i tillegg perfekte ut for de av oss som liker stoppies og heftige nedlegg.

Våre valg

Buells XB9SX/Lightning CityX.
Buells XB9SX/Lightning CityX. Vis mer


Valget av testsykler falt derfor på de to modellene som i størst grad appellerte til rampen i oss; den helt nye Street Rod som sies å ha en motor med krutt, og Buells XB9SX, eller Lightning CityX. Trykk her for spesifikasjoner.

Like, men ulike: Utseendemessig er de to modellene totalt ulike, vi tipper likevel begge to vil ha en magisk tiltrekningskraft på alle MC-interesserte. Spør du derimot en som ikke har noe særlig forhold til motorsykler, vil valget antagelig gå 100 prosent i Street Rodens favør.

Som du ser i den store bildespesialen er Street Roden både lang og lav, her oser det maskulinitet lang vei.

Eksospotta til Buellen finner du rett foran bakdekket.
Eksospotta til Buellen finner du rett foran bakdekket. Vis mer


Buellen er derimot ekstremt liten og nett, og utrente øyne synes kanskje den ser billig ut. De fiffige løsningene som blant annet den stilige skivebremsen foran, det som ser ut som en gjennomsiktig tank, og ikke minst lokaliseringen av potta trenger nemlig litt tilvenning. Her er det ingen tvil om at funksjon har blitt prioritert foran design. Likevel: Buellens utseende vokser jo mer du ser på den.

Trykk på lenkene under for å gå videre i artikkelen: