Selv om søkemotorer kan være til stor hjelp når man leter etter informasjon om en sykdom, kan man også bli unødig skremt av det man finner ut. Foto: colourbox.com
Selv om søkemotorer kan være til stor hjelp når man leter etter informasjon om en sykdom, kan man også bli unødig skremt av det man finner ut. Foto: colourbox.comVis mer

Årets mest ettersøkte sykdommer

Har nettet blitt vårt nye legekontor? Kvasir har opp mot 900.000 unike brukere i uka – og en stor andel av søkene som blir gjort er helserelaterte.

- Interessen for helsestoff er enorm, konkluderer Renate Morken, informasjonskonsulent i Eniro.

Med det store antallet brukere Kvasirs søketjeneste har, kan selskapets søkelogg rett og slett avsløre hva vi nordmenn generelt er opptatt av. Spennvidden er selvsagt stor, men helse- og sykdomsrelaterte søk er altså noe av det mest populære hos Kvasir.

- Det kan være mange årsaker til dette, sier Morken.

- Når det gjelder søk etter konkrete sykdommer, gjøres dette sannsynligvis av dem som er direkte berørt av sykdommen, enten ved at de har den selv eller ved at noen av de nærmeste har den. Bruken av søkemotor i denne sammenhengen er positiv, fordi den kan gi økt og verdifull kunnskap i en konkret sykdomssituasjon.

Les mer: Vi blir eksperter på egen helse

Mange bruker også søkemotorer for å finne fram til andre mennesker med samme lidelse som dem selv, og bare her i Norge finnes det et stort antall blogger og fora som omhandler ulike sykdommer.

Ikke bare positivt

Men det finnes også enkelte farer ved at informasjon ved hjelp av søkemotorer blir så lett tilgjengelig.

- Mange som ikke nødvendigvis har en sykdom, men bare er redd for å få den, vil også søke etter informasjon på nettet – gjerne før de kontakter fastlegen sin. Dermed finnes det en risiko for at man blir unødig skremt av informasjonen man finner eller at man diagnostiserer seg selv, poengterer Morken.

Det er heller ikke risikofritt å kjøpe medisiner på nett.

Søkeloggen til Kvasir viser at fibromyalgi er den klart mest ”ettersøkte” sykdommen her til lands i 2008, etterfulgt av ADHD og diabetes.

Tolv på topp

Her er hele topplisten over sykdomsrelaterte søk som ble gjort i 2008:

1. Fibromyalgi
2. ADHD
3. Diabetes
4. Lavt stoffskifte
5. Stoffskifte
6. Blodtrykk
7. Hjerte
8. Flått
9. Herpes
10. Psykopat
11. Angst
12. Depresjon

Hjerte og flått er strengt tatt ikke sykdommer, men er likevel tatt med fordi konteksten viser at det er sykdommer søkene dreier seg om.

Slik søker du? Har du noen spørsmål, kan du søke selv på Kvasir.no eller bruke kvasirsøket til DinSide Helse, eller se om du finner svar på problemet ditt på Lommelegen.no.