Årets julekalender

Konklusjonen etter vår vurdering av årets julekalendere er klar: Dårlig sjokoladesmak og mange kjedelige kalendere.

[Ugjyldig objekt (NAV19481)]

Testpanelet besto av fem representanter fra økonomiredaksjonen. Vi vurderte julekalendere som ble funnet etter en runde i de fleste store butikkjedene. I tillegg vurderte vi to kalendere som selges i bokhandelen.

LES OGSÅ:

Testen

I selve testen ble det gitt verdier ut fra følgende kriterier:

 • Underholdningsverdi
 • Estetikk
 • Smak
 • Pris
 • Helhetsvurdering
 • Billig-klassen

  Billigklassen er representert med fem kalendere, se hvilke ved å følge linken oppe til høyre.

  Prisene varierer fra 10 til 20 kroner. For dette får du en kalender litt større enn et A4-ark, med 24 sjokoladebiter. Sjokoladen er generelt av laber kvalitet, utformingen bærer tydelig preg av å være et billig-produkt og underholdningsverdien er ikke den største.

  Den beste i denne klassen, som også er den billigste, er sjokoladekalenderen som fås på Rimi. Den scorer høyt på pris og på estetisk utforming.

  Årets julekalender

  Mellom-klassen

  Her hadde panelet fire kalendere å velge mellom. Årets TV-kalendere fra NRK og TV2, henholdsvis Amalies jul til 59,50 kroner og Vazelinakalenderen til 69,90 kroner. Samt en stor Julenissekalender til 55 kroner og en Togkalender til 45 kroner, begge selges hos Narvesen.

  Vinneren i TV-kalenderduellen er Amalie-kalenderen. Denne scoret høyt på estetikk og underholdningsverdi, og vant en klar seier til tross for at sjokoladen manglet.

  Panelet bemerket at Vazelina-kalenderen manglet sjarm og julemotiv, samt at du var avhengig av å følge TV-serien for å få underholdningsverdi av kalenderen.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Best i denne klassen var Narvesen med sin store Julenisse-kalender. Panelet kåret sjokoladen til testens beste, underholdningsverdien var rimelig høy og en pen og tidsriktig utforming og farger. Det som trakk ned var problemer med å få ut sjokoladen. Dette var noe som gikk igjen i flere kalendere i denne klassen.

  Årets julekalender

  Topp-klassen

  For å få en god bredde og et godt utvalg, testet panelet to kalendere fra bokhandelen. Disse hadde hvert sitt tema og fortalte hver sin historie: 'Charles Dickens - en julefortelling' og 'Juleevangeliet'.

  Begge kalenderne kostet 148 kroner, rimelig dyrt for en julekalender. Men panelet mener at prisen kan forsvares siden dette er to kalendere med svært høy kvalitet og underholdningsverdi. Kalenderne er også svært dekorative og kan brukes i flere år.

  Julekalenderne er en fortelling, der hver luke har en bok som forteller deler av historien. De små bøkene, er som resten av kalenderen pent utformet og har vakre illustrasjoner. Hver bok har en snor, og dermed kan de henges som pynt på juletreet.

  Konklusjon

  Testpanelet anbefaler å styre unna de billige kalenderne. De har liten underholdningsverdi og sjokoladen smaker dårlig.

  Skal du kjøpe en sjokoladekalender, anbefaler panelet at du går på Narvesen og kjøper Julenissekalenderen.

  Men det eneste virkelige alternativet til den gode gammeldagse hjemmelagde julekalenderen, får du, i følge testpanelet, i bokhandelen. Panelet var delt mellom hvilke to av bokkalenderne som var best, men ingen var i tvil om at de var bedre enn de andre.