Årets beste og verste juleøl

Vi har testet 40 juleøl. Og vinneren er soleklar.

«Det er den mest komplekse, men likevel den mest harmoniske smakssammensetningen.DinSides testpanel om vinneren i årets juleøltest »


Årets juleøl står klart i butikk- og polhyllene, og DinSides ekspertpanel har drukket seg gjennom hele 40 slag, for å finne ut hvilke du bør kose deg med i julen.

Alkoholfrie øl
Butikkøl
Sterkøl

Uklassing

Vi har delt testen inn i tre kategorier: Alkoholfrie øl, butikkøl (klasse D) og sterkøl. Og Aass bryggeri gjør rent bord i alle tre kategoriene.

Ølet som kommer best ut, er en nykommer. Aass Juleøl Premium, som måler en alkoholstyrke på hele 9 prosent, er det eneste ølet som får en 6-er på terningen.

Gratulerer Aass bryggeri, dere har brygget årets beste juleøl!
Gratulerer Aass bryggeri, dere har brygget årets beste juleøl! Vis mer


- Det er den mest komplekse, men likevel den mest harmoniske smakssammensetningen, er ekspertpanelsets dom.

- Den har alt. Den vil være god til for eksempel pinnekjøtt. Dette her var en kjempeoverraskelse. Og til å være så sterk øl var det ikke tungt, konkluderer testerne.

Vant til å drikke øl

Årets testpanel består av tre staute karer, som har smakt en del øl i sitt liv. Hylje Mortensen (53), Viggo Evensen (57) og Vidar Johnsen (55) er med i styret i Norske Ølvenners Landsforbund (Norøl). Norøl kaller seg selv en uavhengig forbrukerorganisasjon, som jobber for å formidle ølkultur i Norge.

TESTPANELET: Vidar Johnsen (fra v.), Viggo Evensen og Hylje Mortensen. Foto: Kim Jansson
TESTPANELET: Vidar Johnsen (fra v.), Viggo Evensen og Hylje Mortensen. Foto: Kim Jansson Vis mer


Alle tre er vante øltestere, og vet hva de skal lete etter i en god øl.

- Et øl som er relativt kraftig, og som har i seg en del sødme og bitterhet som matcher ølets tyngde. Dessuten bør du kunne bruke ølet til ganske fet mat, det ville være det ideelle ølet, sier Hylje Mortensen. Han har forøvrig vært med å skrive oppskriftsboken Dessert, øl og vin.

Alkoholfri jul

Testens vinner kan bli litt i sterkeste laget for mange. Skal du nyte ølet sammen med akevitt, skal det ikke mange flasker til før nesen blir rød. Da kan Aass Juleøl med 4,6 prosent være et alternativ. Den er det eneste butikkølet som får fem øyne på terningen i denne testen.

Og kjører du helt alkoholfritt i julen, er Aass JuleUten det beste alternativet, ifølge vårt testpanel. De minner om at det er viktig å tenke på at julen skal være en hyggelig tid, og har man barn til stede, bør man tenke seg litt om når man åpner ølflaskene.


Hvilket juleøl foretrekker du? Si din mening nederst!

Denne testen ble første gang publisert i november 2008