Årets beste kjøp

Disse dingsene må du bare ha, ifølge Elektronikkbransjen.

Elektronikkbransjen har i disse dager kåret Blu-Ray-spillerne til årets julegave.

Les DinSides store test av syv Blu-Ray-spillere

Samtidig kåret bransjen de beste produktene på markedet akkurat nå, de fleste av dem nye av året.

Her finner du blant annet iPhone, som ble kåret til årets mobiltelefon, Little Big Planet, som ble kåret til årets beste spill, og ikke minst en god, gammel klassiker fra Kenwood.

Se alle vinnerne i bildespesialen nederst i artikkelen.

Venter lavere omsetning

Denne høsten har vært preget av finanskrise, men ikke alle tror dette vil gi utslag på julehandelen.

- Vi tror julehandelen i år vil være på nivå med fjoråret, sa informasjonssjef Åshild Indresøvde i Elkjøp for kort tid tilbake. Hun sier nordmenns juletradisjoner gjør at vi fortsatt vil bruke penger på feiringen.

- Først og fremst er nordmenn glade i jul og høytid. Og det skal litt til før vi strammer inn på jula. Jeg tror vi heller sparer litt på hverdager så vi kan kose oss ekstra til jul, sier Indresøvde.

Men Stiftelsen Elektronikkbransjen forventer at den totale omsetningen av elektronikk og husholdningsprodukter, vil bli lavere i år enn i fjor. Administrerende direktør Synnøve Bjørke sier omsetningen i 2008 ser ut til å bli ti prosent lavere enn året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2007 hadde elektronikkbransjen en omsetning på 31,2 milliarder i Norge. Dette tallet er forventet å bli redusert til 28,1 milliarder i år. Det er likevel betydelig høyere enn for bare noen få år tilbake, da omsetningen lå på rundt 17 milliarder kroner (2002).

Det er mange grunner til at omsetningen trolig går ned i år. Bjørke nevner blant annet at prisene på TV-er har sunket kraftig det siste året.

Årets dataprodukt: Små datamaskiner med rundt 7 til 10 tommers skjerm, som er lette å ta med seg, samtidig som prisen er ganske gunstig. I dag skriver DinSide om minidatamaskinen Asus EEE, som ble dumpet i pris av en nettbutikk.
Årets småelektriske: Electrolux Ergorapido er en populær og stilig, liten støvsuger, som ifølge bransjen selv kommer til å ligge under mange juletrær i år. Electrolux karakteriserer den selv som sin største støvsugersuksess.
Årets mobiltelefon: Ikke overraskende er det iPhone 3G som stakk av med førsteplassen i denne kategorien. Apples mobiltelefon ble også kåret til årets mobil under mobilarrangementet Gulltasten tidligere i år. iPhone selges gjennom Netcom i Norge.
Årets klassiker: Kenwoods kjøkkenmaskiner er valgt til årets klassiker. Disse har vært i det norske markedet i 60 år, og det er trolig solgt nær en million av dem. Foto: KENWOOD
Årets hvitevare: Tørketromler med varmepumpeteknologi bruker samme prinsipp som vi kjenner fra oppvarming av hus. De er noe dyerere enn vanlige tørketromler, men til gjengjeld sparer du strøm og miljø.
Årets fotoprodukt: - Panasonic G1 er hverken et speilrefleks- eller et kompaktkamera. G1 er en mellomting og forener de beste egenskapene fra begge kameratypene, skriver Elektronikkbransjen i sin begrunnelse på hvorfor nettopp dette produktet går av med seieren i kamerakategorien.
Årets tilbehør: Sandisk er markedsledende på minnekort i Norge og verden, og et nært nødvendig tilbehør til mange produkter.
Årets spill: Little Big Planet (PS3). Nordisk Film Internactive, som distribuerer Playstation i Norge, kaller LittleBigPlanet for "Mario-dødaren". Plattformspillet har fått mye skryt i media, og til og med blitt belønnet med terningkast 6 i DinSides søsterpublikasjon ITavisen.
Årets Film: Mamma Mia! Over en million nordmenn har sett Abba-filmen Mamma Mia! på kino. Rekordmange forhåndsbestillinger av filmen gjør at Elektronikkbransjen gnir seg i hendene.
Årets digitalboks: Grundig DTR 8860 ble valgt til årets digitalboks. Den er spesiallaget for bakkenettoperatøren RiksTV, og ifølge bransjen et godt eksempel på den teknologiske utviklingen på digitalTV-området. Foto: Produsenten