TULL: Ikke tro det du leser på nettet 1. april.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TULL: Ikke tro det du leser på nettet 1. april. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Årets beste aprilspøker

Hvilken er din favoritt?

Fra begynnelsen av 1500-tallet festet franskmenn papirfisker på ryggen til intetanende ofre 1. april.

I India skal folk i lange tider ha sendt vennene sine på meningsløse ærender i forbindelse med vårjevndøgn.

3. april, den trettende i den persiske kalenderen, blir folk i Iran bedt om å holde seg utendørs for å slippe unna ulykkestallet, og folk utnytter dette ved å spille hverandre puss.

I Norge markeres tradisjonen ved å skrive tull i nettavisene.

Snike-hunder

Den største nettavisen, VG Nett, har tradisjon for å ikke ha aprilspøk. Så allerede klokken 09.00 fredag morgen velger de å heller avsløre andres.

Aftenposten, derimot, kjører på med en sak om at spesialtrente hunder nå skal snuse seg frem til nervøse snikere på buss, trikk og t-bane i Oslo og Akershus.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


"Hundene lukter seg frem til mennesker som utskiller mye adrenalin og kortisol samtidig. Kortisol er kjent som det såkalte stresshormonet" melder avisen.

AVSLØRT: Alexander Rybak skal ha stjålet Fairytale-melodien, ifølge NRK.
AVSLØRT: Alexander Rybak skal ha stjålet Fairytale-melodien, ifølge NRK. Vis mer


Rybak-plagiat

NRK kommer med en avsløring som ryster hele landet: Alexander Rybaks låt Fairytale er et plagiat. Ved hjelp av en gammel voksrull fra 1936 kan Nasjonalbiblioteket bevise at felespillingen slett ikke er så original som først antatt. Innslaget minner om amerikanske The Onion, og er absolutt verdt en titt.

- Det er det dummeste jeg har hørt. Jeg tror ikke det er noen låter som ligner på «Fairytale». Hvis det finnes en folketone som ligner på «Fairytale», så er det de som har plagiert meg, sier Rybak i reportasjen.

Dagsavisen har også oppsiktsvekkende nyheter. Deres redaktør Arne Strand står fram som den omdiskuterte forfatteren Anonym. Strand skal dermed være mannen bak bøker som Kongepudler, Kindereggeffekten, Klassekamerater og Mordet på Anonym; bøker som skapte stor furore da de ble sluppet.

Ski-sykkelsti

Visste du at fotballspilleren Lars Bohinen gjør comeback? Det påstår Nettavisen. "Bohinen har rukket å fylle 41 år, men formen skal være god" hevdes det, og fotballfolket fryder seg.

Hvem er morsomst? (Avsluttet)
NRK(39%) 161
Aprilspøker er en uting!(13%) 54
Aftenposten(12%) 49
Hardware.no(12%) 49
DinSide(9%) 38
Itavisen(6%) 26
Nettavisen(3%) 13
Dagsavisen(3%) 11
Forbrukerrådet(2%) 8
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er ikke bare journalister som forsøker å lure leserne. Også leserne forsøker å lure journalistene. I epost-boksen vår fredag morgen lå det en pressemelding fra Forbrukerrådet. Her går rådet inn for å legge skispor i gang- og sykkelstiene om vinteren, og får støtte fra skilegende Oddvar Brå.

- Det er helsebringende, det sparer miljøet, det sparer måking og strøing og det vil øke bruken av dyre og fine gangveier, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet.

Apple-avisen

Våre kolleger i ITavisen får ofte kritikk for deres hyppige Apple-dekning. I kommentarfeltene forslår mange at de heller kaller seg "Apple-avisen". Nå har de visstnok gjort alvor av forslagene. "Nå blir vi Apple-avisen" melder Itavisen med krigstyper. "Vi i ITavisen føler at Apple er det eneste teknologiselskapet som leverer genuin innovasjon, og det er dermed lite relevant å skrive om andre, som for det meste bare etterligner Apple uansett."

Deres konkurrenter i Hardware.no har en annen vri, bokstavelig talt. Dette må være dagens merkeligste 1. april-spøk. Med "You Spin Me Round (Like a Record)" av Dead or Alive fra 1985 i bakgrunnen, snurrer alle bildene rundt og rundt når du holder musepekeren over de.

DinSide hadde selvsagt også en aprilsspøk, men den har du kanskje avslørt allerede? Det er en sak som likner mye på Digi sin.

Til slutt en liten godbit fra Google, som nå innfører bevegelsesstyring av deres Gmail; "Gmail Motion". Det hele likner det norske Opera gjorde for et par år siden.

Hvilken er din favoritt? Stem over, og del andre spøker under artikkelen!