Milliardsluket Altinn legges ned, etter utallige problemer med systemet den siste tiden. Foto: Altinn.no/DinSide
Milliardsluket Altinn legges ned, etter utallige problemer med systemet den siste tiden. Foto: Altinn.no/DinSideVis mer

ÅRETS APRILSPØK FRA DINSIDE: Nå legges Altinn ned

Milliardprosjektet skrotes etter gjentatte problemer. OPPDATERT: ALLE som vil gjøre endringer i selvangivelsen, må levere på papir gjennom posten.

Altinn skulle gjøre livet så veldig mye enklere for landets skattebetalere. Ved hjelp av noen få tastetrykk skulle nordmenn kunne sjekke, korrigere og levere skattepapirene på nett i stedet for på papir.

Men da fjorårets selvangivelse ble tilgjengelig forrige tirsdag, gikk alt galt. Systemet, som ifølge E24 skal ha kostet over 1 milliard skattekroner, kollapset.

Som følge av de utallige feilene i systemet, har initiativtakerne Skatteetaten, Statistisk Sentralbyrå og Brønnøysundregistrene, nå besluttet å skrote hele systemet.

Fra og med i formiddag vil tilgangen til Altinns nettsider bli sperret for alle brukere i hele landet.

Det melder Altinn gjennom Brønnøysundregistrenes nettsider i dag.

I krisemøter

Foreløpig vil hverken skattemyndighetene eller representanter for Altinn uttale seg om hvilke følger skrinleggingen av Altinn vil føre til. DinSides gjentatte henvendelser til assisterende informasjonsdirektør i Altinn, Jørgen Ferkingsby, har ikke gitt svar. Men informerte kilder hevder at flere av de involverte i prosjektet har sittet i krisemøter med Finansdepartementet, der det er rimelig å anta at de har diskutert hvilke konsekvenser nedleggelsen vil få.

  • Er det riktig å legge ned Altinn? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Kan bli aktuelt med kontant utbetaling

Flere kilder DinSide har snakket med har uttalt at nedleggelsen av Altinn vil få store konsekvenser for årets skatteoppgjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er noen av punktene flere av våre kilder nevner som mulige konsekvenser som følge av nedleggingen:

* Alle som må gjøre endringer i selvangivelsen, må sende skattepapirene på gamlemåten, altså på papir i posten. Dersom du ikke har noen endringer, kan du selvsagt benytte deg av leveringsfritaket.

* Om du har vært tidlig ute, og allerede har levert selvangivelsen på nett, må du fylle inn på nytt på papir. Dette fordi Altinns databaser av sikkerhetshensyn vil bli slettet i løpet av kort tid.

* Årets første skatteoppgjør blir forsinket. Vanligvis kommer skatteoppgjøret i juni, men i år vil dette forskyves til september.

* Kollapsen i Altinn har ført til at kontoinformasjon til tusenvis av nordmenn har gått tapt. Finansdepartementet og Skattedirektoratet vurderer nå om de som er berørt, må få utbetalt eventuell restskatt kontant.

* Regjeringen og Stortinget må de neste dagene ta stilling til om skattebetalerne må betale tilleggsskatt for å finansiere ekstrakostnadene forbundet med utviklingen av et nytt elektronisk rapporteringssystem.

Etter det DinSide erfarer, vil Finansdepartementet offentliggjøre endringene i en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Dette gikk galt

Tirsdag 22. mars klokken 08:00 ble selvangivelsen for 2010 tilgjengelig gjennom Altinns nettsider. Bare minutter etter at folk kunne sjekke skattetallene sine, kom de første meldingene inn om at systemet ikke fungerte optimalt.

Kort tid etter kollapset hele Altinn, og ingen av landets skattebetaler fikk tilgang til nettsidene.

Problemene fortsatte utover kvelden, og det var ikke før dagen etter at utvalgte nordmenn fikk tilgang til å sjekke selvangivelsene sine. Først på torsdag, to dager etter at selvangivelsen skulle vært tilgjengelig for alle, rapporterte Altinn at systemene fungerte noenlunde som normalt.

Frustrerte over kollapsen

Kollapsen satte sinnene i kok blant folk som hadde ventet i spenning for å sjekke om de hadde betalt for lite eller for mye skatt i fjor.

Flere lesere brukte kommentarfeltet i våre artikler for å få utløp for sin frustrasjon over Altinn.

HVA MENER DU?

Er du glad for at Altinn legges ned? (Avsluttet)
Ja, det er på tide. Er lei av hele systemet(57%) 382
Nei, problemene vil nok ikke gjenta seg(24%) 159
Bryr meg ikke. Sjekker aldri selvangivelsen uansett(20%) 133
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Når ikke engang de kan ta høyde for skatteoppgjøret, hva ville da skjedd i en landsdekkende katastrofesituasjon? Jeg er oppgitt!», skriver leseren som går under pseudonymet «Reborn».

«Rart de ikke har kapasitet nok på sidene, dette går jo igjen hvert år!», skriver DinSide-leseren «backern».

«For dårlig, og vitner om lav kompetanse hos de som tilrettelegger offentlige tjenester på nett. Skuffende!», skriver leseren «TheJE»

Har du tips om saken? Fortell oss det du vet - send en e-post til redaksjonen: foersteapril@dinside.no.