År 2000, fleip eller fakta?

Mens tusenårsskiftet kommer stadig nærmere, har panikken begynt å bre seg. Dette er selvfølgelig svindlere over hele verden klar over. Der du ser datakræsj og kaos ser de gull og grønne skoger.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

PC-World i USA har samlet en del "morsomme" svindelhistorier i anledning år 2000 spøkelset. En del av dem er slik at du selv sitter med følelsen av at du kunne blitt lurt, mens andre er slik at du ikke kan forstå at folk går på dem.

Uansett er det alltid litt morsomt å godte seg over hvor lettlurte andre er. Men pass deg, neste gang kan det være du som går i baret!

Kredittkortsvindel. En sikker vinner?

På DinSide Økonomi har vi hatt flere artikler om hvor langt enkelte er villige til å gå for å få tak i kredittkortnummeret ditt. Dette er tydeligvis så lukrativt at frekkheten kjenner ingen grenser.

  • Telefonen ringer, og stemmen i røret presenterer seg som en representant fra ditt kredittkortselskap. Gjennomgangstemaet er at kredittkortselskapet, for å klare overgangen til år 2000, skal sende ut en erstatningsstripe som du må feste over magnetstripen på kredittkortet ditt...

    Gjøres ikke dette vil kortet ditt bli ubrukelig den 1. januar år 2000. For at de skal vite at de snakker med rett person, trenger de imidlertid å identifisere deg. Denne identifiseringen skjer så ved at du må lese opp kredittkortnummeret ditt...

    Faller du for denne, bør du være rask med å sperre kortet, ellers vil du garantert få mange "morsomme" trekk på kortet.

    Vårt råd er som alltid: Gi aldri ut kredittkortnummeret ditt over telefonen, eller til mennesker som sender deg e-post og ber om det. Faren for at du blir lurt er alt for stor.

Forsikringssvindel

  • Mange er redd for at banker og forsikringsselskaper skal miste oversikten over inn og utbetalinger ved overgangen til et nytt årtusen. Et annet triks for å få tak i kredittkortinformasjon har derfor vært å tilby forsikringer mot falske regninger og tapte kontoopplysninger som følge av år 2000. Det eneste problemet har vært at forsikringen har vært falsk... Det eneste kundene har oppnådd har vært å oppgi sine kontonumre og betale verdiløse forsikringspenger.

Banken er ikke trygg...

Noen svindlere prøver å få deg til å ta dine penger ut av banken, slik at du unngår bankenes datasammenbrudd. Det er selvfølgelig ikke lurt å ha pengene under hodeputa, så du får selvsagt et enestående tilbud der de investerer pengene dine i "sikre" verdipapirer.

Det blir verre...

Newsbytes News Network kunne fortelle om svindlere i Filipinene som fikk PC eiere til å bytte sin PC på grunn av eksplosjonsfare! Hvis du ikke kjøpte ny PC kunne du risikere at din gamle maskin ville eksplodere 1. januar 2000! Går du på den er det vel trygt å si at du er ganske lettlurt.

Et annet "godt produkt" har vært å kjøpe et program som skal gjøre din PC klar for neste millennium. Etter å ha installert "programmet" får du opp et skjermbilde som sier at din PC nå er oppdatert for år 2000. Den eneste ulempen er at dette er alt programmet gjør... Du betaler altså for et program som kun gir deg et skjermbilde, og det er det jo strengt tatt liten vits å ha. Programmet kan vel allikevel ha sin misjon ved at får deg til å sove bedre. Det må vel allikevel sies at dette er en fattig trøst.

Tidenes aprilsnarr?

Australian National Securities and Investment Commission skapte et fiktivt selskap kalt "Millennium Bug Insurance Company Online", som en aprilspøk. Målet var å finne ut hvor lettlurte folk var.

Hos dette firmaet kunne du forsikre deg mot tap som følge av år 2000 virus, i tillegg gikk det ut et tilbud til internettbrukerne om at de kunne få investere i firmaet.

Resultatet av aprilspøken var oppsiktsvekkende. Nettsiden hadde mer enn 10.000 besøkende, og 233 personer sa seg villig til å investere til sammen 4 millioner dollar i selskapet.

Heldigvis hadde de lettlurte flaks denne gangen. Den 1. april fikk alle "investorene" beskjed om at de hadde vært utsatt for en aprilsnarr, og en vennlig henstilling om å være mer forsiktige med sine investeringer i framtiden.