Aprilstrøm til halv pris

Strømkundene som lot prisene flyte kan i vår glede seg over strøm til under halvparten av prisen fra i fjor.

Strømkunder som holdt hodet kaldt og lot være å tegne fastpriskontrakter i vinter fortsetter sin seiersgang i vårens kamp om den billigste strømmen.

Fredag kunne strømbørsen Nordpool notere en systempris på 18,14 øre per kilowatt-time. Dette er over ett øre biligere enn prisene i mars, og godt under halvparten av systemprisen for hele april i fjor, som var 40,65 øre.

Dermed har det ettertrykkelig gått troll i ord:
..billigste fastprisavtale for de neste 12 månedene var i går hos TrønderEnergi, med 73,88 øre per Kwh ved 20.000 Kwh i årlig forbruk. Når TrønderEnergi tilbyr denne prisen fast i tolv måneder, er det naturligvis fordi selskapet regner med å tjene penger med den, skrev vi august.

Aprilstrøm til halv pris


Strømleverandørenes lave innkjøpspriser på Nordpool gir priser til forbrukerne rundt 25 øre per kilowatt-time. Kunder som fortsatt må leve med sine fastprisavtaler betaler altså nesten tredobbel pris i forhold til kundene som satset på selv å ta risikoen for økte priser i vinter.

Lesere som er kjent med elementær risikostyring vil neppe være veldig overrasket over at strøm til fastpris viser seg dyrere enn andre avtaleformer. Mer overrasket vil de bli over at dagens strømprislister viser at strøm til standard variabel pris faktisk kan være like billig som strøm til spotpris, eller "markedspris", som det ofte betegnes. Dette skulle innebære at det ligger liten gevinst for kunden i å overta all risiko for prissvingninger, det vil si abonnere på "spotstrøm", og er derfor ikke som man skulle forvente.

Konkurrerer med seg selv?


Ved et årlig forbruk på 25.000 kwh tilbyr Gudbrandsdalen Energi nå strøm til 24,45 øre ved standard variabel pris, mens vår spotprisliste viste fredag at det samme selskapet også tilbød nest billigste spotstrøm, til ganske nøyaktig samme pris.

Dette overrasker imidlertid ikke administrerende direktør i Gundbrandsdalen Energi:

- Vi har forfektet de siste fem årene at medienes og myndighetenes massive budskap om at strøm til såkalt markedspris alltid er billigst, er basert på feilaktig grunnlag, sier Erik S. Winther til DinSide.

- Våre egne priser bærer vitnesbyrd om dette. Beregninger viser at i tre av de siste fire årene, har vår standard variable pris klart å være billigere enn vår egen markedspris. Det er feil å tilrå spotpris så ensidig som det er blitt gjort. Strøm til standard variable kontrakter kan over tid vise seg både rimelige og billigst over tid, sier han.

DS: Men Norges Vassdrags- og energiverk (NVE) fører jo løpende statistikk som dokumenterer at spotprisavtaler har vist seg billigst siden 1998. Hva er det du har å slå i bordet med i forhold til slik omfattende dokumentasjon?

- NVEs beregninger er basert på gjennomsnittlige priser på strøm etter standard variabel pris. Dette blir et tøvete grunnlag for beslutninger for den enkelte strømkunde. Gjennomsnittsprisen er kanskje interessant for politikerne, men overhodet ikke for den som skal kjøpe strøm.

- For en som skal kjøpe strøm, er prisene alle landets strømleverandører tilbyr i gjennomsnitt omtrent like interessant som strømprisene i Kina. Gjennomsnittsleverandøren finnes jo ikke. Detimot finnes det selskaper som over lengre tid opererer med lave priser til forbruker. Det er disse forbrukerne bør hjelpes frem til å finne, sier han.

Godt nytt

Aprilstrøm til halv pris


Det kan altså se ut som om du kan ende opp med noenlunde lik strømpris i april om du kjøper den til spotpris, eller om du velger standard variabel pris hos en av de billigste leverandørene.

Dette er gode nyheter for alle landets eiere av strømdrevne terrassevarmere, som ikke en gang om våren har råd til å gi blaffen i hva strømmen koster.

Hvilken strømleverandør og strømavtale blir billigst for DEG? Trykk her, og finn ut med tre tastetrykk.