Apple Pay kan utløse betalingskrig

Mens det ene norske alternativet er optimistisk, tegner den andre konkurrenten et dystrere bilde om iPhone-produsentens nyvinning kommer til Norge.

Her ser du Apple Pay i bruk i Norge. Men hva vil det si for de to norske alternativene? Foto: TROND BIE
Her ser du Apple Pay i bruk i Norge. Men hva vil det si for de to norske alternativene? Foto: TROND BIEVis mer

Selv om Apple Pay foreløpig ikke er lansert i Norge, så fungerer faktisk tjenesten allerede godt i enkelte norske butikker, noe vår test av Apple Pay i praksis demonstrerte.

Foreløpig forutsetter riktignok bruken av Apple Pay at flere betingelser er oppfylt, men det mest interessante med Apple Pay er selvsagt at den også setter de andre mobilbetalings-alternativene under press.

Det reiser naturlig nok flere spørsmål: Vil dagens alternativer bli utkonkurrert av Apple Pay, eller vil de samarbeide og fungere side om side med Apples betalingsløsning?

LES MER: Vi har prøvd Apple Pay - i Norge

Dette er de to norske konkurrentene

Det ene er NFC-løsningen ValYou som er et samarbeid mellom DNB og Telenor, og det andre er mCash.

ELEGANT: ValYou bruker, som Apples løsning, NFC-brikken i mobilen. Foto: TROND BIE
BETALINGSBEVISET: Kvitteringen etter å ha betalt med ValYou, betalingstjenesten som er utviklet av DNB og Telenor. Foto: TROND BIE
SLIK FUNGERER MCASH I I BUTIKK: Du scanner inn QR-koden i butikken med mobilens kamera og mCash-appen oppe. Du må så sveipe for å bekrefte at du vil gjennomføre kjøpet. Vips, så er Kjøpet gjennomført Foto: MCASH

Bilder av de to konkurrentene får du her:

Merk deg at mCash, i motsetning til Apple Pay og ValYou, ikke fungerer i kombinasjon med NFC-teknologi. I stedet brukes mobil-kameraet i kombinasjon med en QR-kode i butikken.

Ingjerd B. Spiten, divisjonsdirektør i DNBs eBusines-avdeling Foto: PRESSEBILDE
Ingjerd B. Spiten, divisjonsdirektør i DNBs eBusines-avdeling Foto: PRESSEBILDE Vis mer


Hvorfor? Fordi alle smartmobiler har et kamera. Når det er sagt har ikke selskapet noe imot NFC, men den løsningen krever altså at butikkene har oppdatert betalingsterminalene sine.

Her er hva de to selskapene sier om Apples inntog, og egen strategi.

DNB: - Apple har klart det før


- Vi følger godt med på Apple Pay, Apple har vist at de kan endre etablerte verdikjeder før, forklarer Ingjerd B. Spiten til Dinside.

Spiten er divisjonsdirektør i DNBs eBusines-avdeling. Hun har tro på at Apple nok en gang kan klare å sette fortgang i en ny måte å gjøre ting på i et godt etablert marked hvor det ikke har skjedd noen tekniske fremskritt på lang tid.

- Den løsningen vi ser fra Apple nå, med partnerskap med banker og kortleverandører, og det at man bruker NFC for betaling i fysisk butikk er veldig spennende, sier hun.

- Ganske likt Apple Pay

Spiten hevder løsningen til Telenor og DNB er ganske lik den Apple har valgt:

- Dette er helt i tråd med tankene bak ValYou, den mobile lommeboken vi utvikler sammen med Telenor. Alle bankene og operatørene er invitert til å være med, og vi bruker en etablert betalingsinfrastruktur og NFC i telefonen.

- Handleopplevelsen er ganske så lik den vi ser i Apple Pay, så dette er spennende og bra for utviklingen av mobil betaling i Norge, sier en optimistisk Spiten.

Men det er ikke alle som er enige Spitens optimisme. Langt derifra, og grunnleggeren i mCash er en av dem.

SE OGSÅ: Slik virker Apple Pay i Norge

mCash: - Apple Pay er en ValYou-killer

Daniel R. Döderlein er grunnleggeren og sjefen for mCash. Han tror Apple Pay blir et problem for Telenor, og ikke en drahjelp:

Daniel R. Döderlein, grunnlegger og sjef i  mCash Foto: PRESSEBILDE
Daniel R. Döderlein, grunnlegger og sjef i mCash Foto: PRESSEBILDE Vis mer


- For ValYou er det nok verre fordi Apple Pay har valgt en annen teknisk løsning enn Telenor og DNBs ValYou.

- Med eierskap fra Telenor bruker ValYou SIM-kortet for sikkerhet. Er du ikke kunde av Telenor funker det ikke, det er baklengs og det skjønner Apple. Med andre ord: Apple Pay er en ValYou-killer, og samtidig en bidragsyter til enklere kortbetalinger med mCash.

- mCash fungerer på sin side på både Android og iPhone, og krever heller ikke en bestemt operatør, skryter Döderlein.

- Fungerer for alle

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

- Vi er opptatt av å være relevante for folk. Teknologi i seg selv får ikke folk til å bry seg mer eller mindre om betaling. ValYou er en nisjeløsning for betaling over disk. Det er en betalingssituasjon vi i Norge ikke har noen problemer med.

I følge Döderlein gir nemlig mCash noe mer enn betaling over disk, selv om butikkbetalingen ikke er like elegant og futuristisk som trådløse NFC:

- mCASH lar deg også utføre vennebetalinger. Og det er relevant, sier Döderlein. Vi ser at Danmark og Sverige ligger langt fremme her, og mCASH er alene om å gi dette til Ola og Kari. Vi fungerer på nett, i apper, fra plakater og i kassen. I så måte ser vi ikke på ValYou som en konkurrent i det totale bildet.

Så hva skjer egentlig med mCash og NFC?

Til Dinside forklarer Döderlein at de avventer situasjonen:

- NFC kan komme når folk faktisk vil ha det, så vi overlater til ValYou å bevise at dette er veien frem.

mCash lover støtte for Touch ID

mCash har naturlig nok et ganske aggressivt konkurranseinstinkt mot storselskapene Telenor og DNB, men hvordan ser de på Apples rolle i det hele?

- mCASH er partner av kortsystemene og støtter allerede både Visa, MasterCard og AmericanExpress. Om kunden velger å legge inn sine kort direkte i mCASH (som i dag) eller via ApplePay betyr ikke noe, du kan velge dine kort i mCASH når du skal betale, sier Döderlein.

Har du Apple Pay aktivert vil du altså kunne bruke tommelen din for å belaste ditt kort via mCASH.

- Dette betyr at ApplePay er en ny teknisk løsning som vi i mCASH vil støtte på samme måte som vi i dag støtter kortbetalinger. Jo før de kommer til Norge jo flere kortbetalinger vi skje via mCash, avslutter Döderlein til Dinside.

Her ser du Apple Pay i praksis