BLOKKERT: "Programtillegg blokkert" i liten skrift er beskjeden Safari- og Mac-brukere får på nettbankene sine. Apple har nemlig blokkert Java.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Øivind Idsø
BLOKKERT: "Programtillegg blokkert" i liten skrift er beskjeden Safari- og Mac-brukere får på nettbankene sine. Apple har nemlig blokkert Java. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Øivind IdsøVis mer

Apple blokkerer Java i Safari

Så hvordan skal du da få brukt nettbank med BankID på Mac?

2013 har foreløpig vært et katastrofeår for Java. Det begynte med nye sikkerhetshull som kriminelle utnyttet for å bryte seg inn i folks datamaskiner, og sikkerhetseksperter verden over, inkludert norske Norsis, anbefalte hvermannsen å slå av programtillegget.

Midt oppe i dette stod Norge i en svært uheldig posisjon: Nettbankene her til lands bruker sikkerhetssystemet BankID, som er avhengig av Java for å fungere på datamaskiner. "Det er utfordrende å være avhengig av Java når det oppstår sikkerhetshull" innrømmet BankID etter bråket.

Java-hullene ble så tettet, og BankID friskmeldte sin egen tjeneste.

Les mer: Java-oppdatering er klar – sikkerhetsekspert sparer ikke på kruttet

Men slett ikke alle stoler på at Oracle, selskapet bak Java, har løst alle problemene. Apple, for eksempel, som nå har blokkert Java i sin egen nettleser for andre gang i år.

Overrasket over overraskelse

"Uten forvarsel har Apple [...] blokkert for bruk av Java i Safari" skriver BankID.

At BankID virker overrasket, overrasker nettstedet Mac1.no.

"I motsetning til bankene, så tar Apple åpenbart sikkerheten for oss sluttbrukere på alvor" skriver nettstedet.

LITEN HAKE: Fjerner du "Åpne i 32-bitsmodus" i Firefox kan du bruke Java på Mac. Men hold deg unna om du ikke trenger det.  Foto: Øivind Idsø
LITEN HAKE: Fjerner du "Åpne i 32-bitsmodus" i Firefox kan du bruke Java på Mac. Men hold deg unna om du ikke trenger det. Foto: Øivind Idsø Vis mer


"Apple kommer også i fremtiden til å blokkere Java, Flash eller andre applikasjoner som potensielt truer vår sikkerhet. Det bør derfor ikke komme som noen som helst overraskelse på BankID at Apple blokkerer usikker programvare. BankID mener fortsatt BankID er trygt å bruke i nettbanken, men de forholder seg ikke til problematikken ved å ha Java installert på maskinen".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik bruker du BankID på Mac

Noen nettbanker har løsninger for å logge inn på nettbanken uten Java. Disse vil fungere som tidligere.

Ønsker du, eller du, bruke BankID, må du bruke en annen nettleser. Og den må kjøre i 64 bit, fordi Java krever det. Chrome finnes ikke i 64 bit ennå, så Firefox er det mest nærliggende alternativet.

Men du må selv sørge for at Firefox faktisk kjører i 64 bit. Dette gjør du ved å gå inn i egenskapene til selve programfilen, ved å finne "Firefox"-filen i mappen "Programmer" på harddisken, høyreklikke og velge "Vis info". Her må du sørge for at "Åpne i 32-bitsmodus" ikke er huket av.

Og vær klar over at mange oppfordrer til å ikke bruke Java i det hele tatt. Det er tross alt en grunn til at Apple har blokkert det. Så trenger du ikke å bruke BankID, er det ingen grunn til å gå over bekken for vann.

Les også: Slik kan du bruke Java uten å sette hele maskinen i fare

BankID + Java = Katastrofe

Det er langt fra første gang Java sliter med sikkerheten. Og svak sikkerhet i kombinasjon med bank, er en svært dårlig kombinasjon. Dessuten er det ikke bare sikkerhet det handler om, men også muligheter til å bruke BankID på enheter som ikke støtter Java, som nettbrett. Derfor er spørsmålet alle stiller nå: Når vil BankID skrote Java en gang for alle?

DinSide stilte spørsmålet allerede i juli fjor.

– Vi har ingen konkrete planer om å forlate Java per i dag. Men vi vil gjøre en vurdering i høst for å se om det er andre løsninger som kan dekke både bruker- og sikkerhetsbehovet, sa kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID da.

Les saken: Hva skal til for at bankene dropper Java?

At Java "ikke er hellig" gjentar også BankID i sine nylige meldinger i etterkant av Java-hullene, og prosessen med å se på alternativer skal fortsatt være i gang. Gode nyheter for mange, da 80 prosent av de over 3.300 som stemte i vår artikkel oppga å ha hatt problemer med BankID sammen med Java.

Og apropos BankID: Har du lagt merke til at koden du skriver inn fra kodebrikken din ikke blir sensurert lenger? Det er ingen fare, bare en "ny funksjon", for å gjøre det enklere å sjekke at du har skrevet riktig.