Appelsinjuicen blir dyrere

Og det er klimaets skyld.

<strong>APPELSINJUICE:</strong> Flere grunner til at prisen på appelsinjuice kan bli høyere. Foto: Colourbox.com
APPELSINJUICE: Flere grunner til at prisen på appelsinjuice kan bli høyere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei, dette er ikke innkjøpet som velter husholdingsbudsjettet. Men fra å være et luksusprodukt har appelsinjuicen blitt hverdagslig, og finnes i mange varianter og i de fleste kjøleskap. Hver nordmann drikker i snitt 13 liter appelsinjuice i året (tall for siste år fra AC Nielsen). Totalt ble det omsatt 59 millioner liter appelsinjuice i norske dagligvarebutikker siste år.

Les også: Tar blodpris for utvannet juice

Kulde er en faktor

Men nå kan den bli dyrere. Dagligvarehandelen melder at det tyske fruktsaftforbundet går ut fra at den globale produksjonen av appelsinjuicekonsentrat vil synke fra 1,2 millioner til en million tonn i 2010.

Første varsel kom i januar fra Florida. En dårlig vinter - altså lave temperaturer - ga dårlig avling. Dette sendte appelsinprisene i været. Frossent juicekonsentrat selges som "olje" på børs i New York, og brukes også i juice solgt i Norge. Siden juice handles i dollar, kan også økt dollarkurs føre til dyrere råvarer.

Biodiesel betaler mer

Det er imidlertid ikke bare været og valutakursene som sørger for økte priser, selv om mye henger sammen med klimaet likevel.

14. juni melder fagbladet Dagligvarehandelen at europeiske fruktsaftprodusenter varsler høyere priser på appelsinjuice fremover. En av årsakene er produksjonen av biodiesel. I appelsinlandet Brasil legges nemlig stadig større arealer om fra dyrking av sitrusfrukter til dyrking av sukkerrør. Sukkerrørene brukes til produksjon av biodiesel.

Les også: Racingbilen går på sjokolade!

Det er imidlertid ikke sikkert at alle typer biodieselproduksjon får virke som nå i fremtiden. EU-kommisjonen har vedtatt et nytt direktiv om biodrivstoff. Disse reglene stiller blant annet krav til økologisk og økonomisk bærekraftig produksjon. Formålet er å redusere klimagassutslipp, men samtidig forhindre at skog, våtmarker og verneområder brukes til produksjon av biodrivstoff. Direktivet skal tre i kraft i desember, melder Nationen.

Les mer om dagligvarer og pristester

Prisene varierer stort


Selv om prisene på råvarene går opp, kan vi ikke tallfeste hva det betyr for prisen du betaler.

Sjekker du prisene mellom juicetypene og mellom butikkene, vil du finne store forskjeller.

Dagligvarepristester fra DinSide i november viste blant annet at Sunniva Original appelsinjuice varierte mellom 12,90 og 19,90 per liter.

Les også: Store prisforskjeller på eplejuice