Appelsin mot virus og insektsbitt

Kombinasjonen av C-vitamin og flavonoider som hesperidin i appelsin gjør at appelsin har en beskyttende effekt mot virusinfeksjoner. I skallet finnes det stoffer som beskytter mot sopp og bakterier. De flyktige oljene i appelsin har en beroligende virkning og de kan også brukes som insektmidler.

Appelsin mot virus og insektsbitt

Kombinasjonen av C-vitamin og flavonoider som hesperidin i appelsin gjør at appelsin har en beskyttende effekt mot virusinfeksjoner. I skallet finnes det stoffer som beskytter mot sopp og bakterier. De flyktige oljene i appelsin har en beroligende virkning og de kan også brukes som insektmidler.

Av Dr. Bernt Rognlien "" />

Innholdet av pektin i appelsin i kombinasjon med C-vitamin og flavonglykosider er nok hovedårsaken til at en rekke studier har vist at appelsin beskytter mot flere former for kreft, blant annet kreft i mage, prostata, bryst og tykktarm. Appelsin har også en beskyttende effekt mot virusinfeksjoner.

Rik C-vitaminkilde

Appelsin er den frukten ved siden av eple vi spiser mest av i Norge. Appelsin er rik på C-vitaminer og har bidratt til at kostholdet vårt med regelmessig inntak av appelsinjuice og ferske appelsiner har fått et betydelig høyere innhold av C-vitaminer.

I tillegg inneholder appelsiner rikelig med bioflavonoider, som gjør at naturlige C-vitaminkilder virker bedre enn ren syntetisk askorbinsyre. Det er også mye folat, flavonglykosider, pektin og kalium i appelsin. I fruktskallet er det flyktige aromatiske oljer.

C-vitamin beskytter mot kreft og hjertekarsykdommer

En stor engelsk undersøkelse har vist at stort inntak av C-vitaminer fra frukt og grønnsaker beskytter mot kreft og hjertekarsykdom og reduserer død både pga hjerteinfarkt og hjerneslag. I denne studien ga C-vitamin som vitamintabletter ikke samme effekt. Man tror at C-vitamin i frukt og grønnsaker har bedre effekt fordi disse er rike på antioksidanter og andre helsebringende stoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Appelsin har god kolesterol reduserende virkning og virker gunstig på sammensetningen av fett i blodet. Det skyldes bl.a. innholdet av pektin og fiber i appelsin.

Innholdet av pektin i appelsin i kombinasjon med C-vitamin og flavonglykosider er nok hovedårsaken til at en rekke studier har vist at appelsin beskytter mot flere former for kreft, bl.a. kreft i mage, prostata, bryst og tykktarm. Modifisert citruspektin (MCP) ser også ut til å redusere spredning ved disse kreftformer.

Beskytter mot virusinfeksjoner

Kombinasjonen av C-vitamin og flavonoider som hesperidin i appelsin gjør at appelsin har en beskyttende effekt mot virusinfeksjoner. I skallet finnes det stoffer som beskytter mot sopp og bakterier.

De flyktige oljene i appelsin har en beroligende virkning. De kan også brukes som insektmidler.

De vanligste bivirkningene til sitrusfrukter som appelsin er allergi og astma. Dessverre er det mange som utvikler allergi mot sitrusfrukter, dette kan både utløse og forverre eksem og astma.

Tilrettelagt av Silje Stavik 04.07.02