Apotek-rush etter julebordet

Etter julebordet kommer dagen derpå. Tabletter mot tømmermenn og sure oppstøt går unna på apotekene i november og desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Salgskurven gjør et kraftig hopp i desember, men også november ligger vanligvis godt over gjennomsnittet, sier kommunikasjonssjef Gøril Solheim i Vitusapotek.

I desember i fjor solgte Vitusapotek 193 000 pakker av de smertedempende midlene Paracetamol og Ibuprofen, mens gjennomsnittet for året lå på 172 000.

Også syrenøytraliserende tabletter er populære i julemåneden. I fjor solgte Vitusapotek 28 800 pakker i desember, 6000 mer enn i vanlig måned. Vitusapotek har fjerdeparten av apotekomsetningen i Norge.

Dagen derpå
- Det er liten tvil om at det er julebordene som slår ut på statistikken. Førjulstiden er preget av feiring med god mat og drikke både i jobbsammenheng og privat. Mange har nok vanskelig for å begrense seg, og merker følgene på kroppen etterpå, sier Gøril Solheim til nyhetsbyrået Newswire.

Mange kunder spør også etter gnagsårplaster etter juleborddansen. De erfarne utstyrer seg med spesialputer i skoene på forhånd, for å slippe ømme føtter.

Sunne hverdager
- Tradisjonen med julebord er et hyggelig avbrekk i mørketiden, men ikke la det gå på helsa løs, sier sykepleier Cecilia Kleven i Vitusapotek.

Hun mener det er viktig å leve sunt i hverdagene også i juletiden, med riktig kosthold, mye mosjon og tid til avslapning for å hente ny styrke.

- Når du kjøper julegaver kan det kanskje også være en god idé å tenke fremover mot januar, da vi skal ta oss inn igjen etter julefeiringen. Rockeringer, gåstaver og treningsstrikk er utmerkede gaver, sier Cecilia Kleven.

 

Mozon.no, 14. 11. 2005