Ikke alle kjenner til søketjenesten som fremmer åpenhet, og noen får seg en overraskelse. Foto: OEP.no
Ikke alle kjenner til søketjenesten som fremmer åpenhet, og noen får seg en overraskelse. Foto: OEP.no Vis mer

Åpenhet kan avsløre deg

Dette er det nok mange som ikke er klar over.

Publisert
Sist oppdatert

Av og til tar vi journalister utgangspunkt i en anmeldelse eller et klagebrev for å se nærmere på en sak. Vi tar kontakt med klageren og hører om han/hun vil snakke med oss om saken.

Da hender det noen blir overrasket: Hvordan vet du dette? Er ikke posten jeg sender privat?

Nei, egentlig ikke.

Vi har ikke tilgang til hemmelige registre slik noen velger å tro, tvert imot så ligger det veldig mye informasjon tilgjengelig i de Offentlig elektroniske postjournalene, OEP.no.

Skal være åpenhet

OEP.no er en felles publiseringstjeneste for statlige virksomheters postjournaler. Har du falt av allerede? Det er slik at statlige virksomheter i Norge, ta for eksempel Husbanken eller Arbeidstilsynet, ifølge Offentlighetsloven må journalføre posten som går inn og ut av huset. All post skal være registrert, og OEP.no samler all posten på ett sted slik at det skal bli lettere å finne frem.

Tjenesten er et ledd i regjeringens arbeid med å fremme åpenhet og demokrati i forvaltningen og gjøre det mer åpent og lettere tilgjengelig for brukerne.

>>> Navnet ditt kan ha havnet på sexsider

Lagrer også private brev

Staten journalfører selvsagt ikke postgangen inn og ut av ditt private hjem. Med ett unntak: Dersom du kommuniserer med en statlig virksomhet. Da er det nemlig andre regler som gjelder.

Politidirektoratet, Datatilsynet, Forbrukerombudet, Kystvakten og Statsministerens kontor - alle leverer de postjournaler via OEP. Det betyr at dersom du kommuniserer skriftlig med noen av disse, vil du mest sannsynlig finne igjen korrespondansen ved søk i postjournalene.

Ubehag på Facebook? Slik løser du det

Vanskelig å søke

Men tjenesten fungerer ikke akkurat som et Google-søk. Det er derfor bare spesielt interesserte som vil finne frem til de aktuelle dokumentene. Du bør vite hva du leter etter for å ha noen voldsom suksess i søkeprosessen.

Du kan ikke søke på ord eller uttrykk i selve teksten, i det avanserte søket må du begrense deg til søkefelt som "sakstittel/dokumenttittel" og/eller "avsender/mottaker".

Men er du nysgjerrig, så kan du taste ditt eget navn i det enkle søket, velge "alle år" og se hva postjournalene finner på akkurat deg.

Er du nysgjerrig, kan du søke på ditt eget navn og velge "alle år". Noen vil antakelig bli minnet om en gammel klage eller nabotvist. Foto: OEP.no
Er du nysgjerrig, kan du søke på ditt eget navn og velge "alle år". Noen vil antakelig bli minnet om en gammel klage eller nabotvist. Foto: OEP.no Vis mer


Må be om innsyn

Har du funnet navnet ditt i et dokument, vil du oppdage at det ikke bare er å klikke seg videre. Vil du lese hele dokumentet, må du bestille innsyn. Dette er i utgangspunktet en enkel prosedyre, du taster bare inn e-postadressen din, du trenger ikke en gang fortelle hvem du er.

Men det er ikke gitt at du får se dokumentet. Mange dokumenter er unntatt offentligheten av mange og ulike årsaker, og du vil da få et avslag. I noen tilfeller vil du også motta sladdete dokumenter fordi det inneholder opplysninger av en slik karakter at avsender mener det bør unntas offentlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer