Åpenhet - hvor mye bør man egentlig si?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åpenhet - hvor mye bør man egentlig si?
Det er nok ikke til å stikke under en stol at de fleste av oss har noe erfaring med forskjellige partnere før man slår seg ned med den rette. Det er nok de færreste av oss som er helt uskyldsrene når man kommer inn i det forholdet som virkelig varer. Når man så har funnet den en vil slå seg ned sammen med - hvor mye bør en så fortelle partneren om sine tidligere erfaringer og forhold?
Av psykolog Elsa Almås

Ja, jeg tenker nå på eventyr og seksuelle opplevelser. Jeg tenker med andre ord ikke nødvendigvis på utroskap, men på erfaringer fra tiden før han eller hun kom inn i bildet som det skulle være aktuelt å fortelle noe til.
Rett som det er møter jeg par i konflikt på grunn av sjalusi rettet mot partnere fra fortiden. Da kan du selvsagt si at sjalusien er grunnløs, og at vedkommende som føler slik, må sette alle krefter inn på å fri livet sitt for slike urimeligheter. Dette ville jeg i så fall være enig med deg i, men det besvarer ikke spørsmålet om hvor mye man egentlig skal fortelle hverandre. I alle fall ikke alt på en gang og sannsynligvis heller ikke det hele.

Det er viktig å være åpen i et parforhold. Det er viktig å vise hvem en er, hva en står for og tror på. Det er viktig at vi som partnere kan være trygge på hverandre og vite at oppstår det noe galt eller noe godt, vil det komme oss for kropp, syn eller øre.

Det hemmelige rom
Likevel: Ingen mennesker kan være hverandre, ingen mennesker har heller rett til å avkreve deg alt du vet. Alle mennesker må ha anledning til et rom i tankene og følelsene sine som vi kan kalle:
DET HEMMELIGE ROM.

Der kan det hvile lyster som du vet er bare dine, lyster du vet ikke trenger settes ut i livet, og som du kanskje også vet ville såre eller skremme partner.
I det hemmelige rommet bor den spesielle opplevelsen du hadde med nettopp ham - som du kanskje enda tar deg i å drømme om - vel vitende om at han ikke lenger er hovedpersonen i ditt følelsesliv, eller bildet av henne du drømte om, men aldri fikk. Der bor også minnet om den som gikk fra deg - som reiste bort eller til en annen. I det hemmelige rommet kan du også behandle tvil og usikkerheter som bare ville være vonde for partner - inntil du kanskje kommer til klarhet i dem, og synes at du godt kan fortelle hva du har følt og tenkt.

Med dette mener jeg egentlig ikke at vi skal gå omkring og ha hemmeligheter for hverandre. Slike hemmeligheter vil inneholde stoff som virkelig angår partner. Det vil være hemmeligheter som preget ditt forhold til ham eller henne nettopp fordi du ikke gir deg til kjenne.
Det er faktisk ikke det dette dreier seg om. I det hemmelige rommet kan du bevare det som du godt vet bare angår ditt liv og som når det kommer til stykket ikke vedkommer samlivet.

Tilrettelagt av tomas almås for mozon.no