Antikviteter

Du taper sjelden penger på å kjøpe antikviteter.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du bør ha peiling eller søke råd hos noen som har peiling dersom du skal handle antikviteter.

Uansett er mulighetene for avkastning til stede.

50 prosent

- Du taper sjelden penger på kjøp av antikviteter. Over en periode på 5 - 10 år er 50 prosent en vanlig verdistigning, sier Heine Skarlund i antikvitetsavdelingen hos Blomqvist Auksjoner.

Skarlund understreker at dette selvsagt er avhengig av konjunkturene. Husk det klassiske rådet om å kjøpe i dårlige og selge i gode tider.

- Og i dårlige tider som nå, kan det hende prisene synker noe i året som kommer. Det er jo nettopp da man bør handle, sier Skarlund.

Stiger mest

De fleste antikvitetshandlere kjenner markedet så godt at de sjelden selger dyre antikviteter til spottpriser. Høyt prisede ting stiger uansett i verdi.

- Jeg har ett viktig kjøpsråd: Det som ser fint og dyrt ut i dag, er antagelig det som stiger mest i verdi. Det er tendensen jeg har sett etter mange år i bransjen, sier Skarlund.

I motsetning til aksjer, som du ikke har noen direkte glede av mens du eier dem, kan du bruke antikviteter i hverdagen.

Keramikk

Skarlund mener det er viktig for prisene. Mindre gjenstander er dessuten lettest å selge.

- Rokker er for eksempel ikke populært lenger. Prisene har ikke steget på 25 år, antagelig fordi det ikke er noe som folk kan bruke. Kjøp i stedet keramikk og porselen av norske designere som Lilly Scheel og Nora Gulbrandsen (begge keramikk) samt Ragnhild Hvalstad (porselen), sier Heine Skarlund.

Gode bondeantikviteter som hengeskap og drikkekar av tre fra 1700-tallet anbefales også.