Dette er dessverre en realitet for stadig flere nordmenn. Foto: Per Ervland
Dette er dessverre en realitet for stadig flere nordmenn. Foto: Per ErvlandVis mer

Antall arbeidsløse øker kraftig

Og danske firmaer sier opp en ansatt hvert tredje minutt.

Ved utgangen av februar er det registrert 67.400 arbeidsløse hos NAV. Dette tilsvarer 2,7 prosent av arbeidsstyrken og er en økning på 25.500 personer, eller 61 prosent, sammenlignet med februar i fjor, viser ferske tall fra NAV.

- Arbeidsledigheten øker nå i et svært raskt tempo. Alle yrkesgrupper opplever arbeidsledighet, men det er fremdeles bygg og anlegg og industri som har den kraftigste økningen, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Øker mest i Oppland

Arbeidsledigheten er lavest i Rogaland med 1,8 prosent og i Sogn og Fjordane med 1,9 prosent. Flest arbeidsledige finer vi i Finnmark med 3,8 prosent og i Telemark med 3,5 prosent. Sammenlignet med februar i fjor har arbeidsledigheten økt mest i Oppland, med hele 92 prosent.

Flest ledige menn

Sammenlignet med februar i fjor er det 20.000 flere arbeidsløse menn, en økning på 85 prosent. Arbeidsledigheten blant kvinner har økt med 5.400 personer, eller 30 prosent i perioden. Den sterke veksten i tallet på arbeidsledige menn skyldes at arbeidsmarkedet i Norge i stor grad er kjønnsdelt. Arbeidsledigheten har først og fremst rammet konjunkturutsatte yrker i privat sektor, yrker der mange menn er sysselsatt.

En danske ryker hvert tredje minutt

Den danske fagbevegelsen har aldri sett så mange bli sagt opp så fort, og nå mister en danske jobben hvert tredje minutt, ifølge E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For øyeblikket blir mer enn 1.000 mennesker sagt opp i uken, sier Poul Erik Skov Christensen i 3F Danmark.

Christensen understreker at det kommer stadig flere oppsigelser med kortere mellomrom. Siden nyttår har antallet dansker som har mistet jobben også økt betraktelig. Ifølge dagbladet Børsen har det bare siden februar blitt sagt opp 6000 arbeidstagere.

Slik tjener du en ekstra slant - kreative tips til deg

Tøft i Sverige

Også i Sverige er det en kraftig nedgang i svensk økonomi, og særlig bilindustrien er utsatt. Så langt er nedgangen langt større enn i Norge.

Den svekkede svenske økonomien synes godt på kursen på svenske kroner som nå er rekordlav Ikke siden 2003 har den svenske krona ligget på et så lavt nivå i forhold til den norske.

Les også: Kom tilbake i jobb - på nettet

Hardest rammet på Island

På Island er det nå 16.000 arbeidsledige, og ledigheten har ikke vært så høy siden 1960-tallet.

16.000 høres kanskje ikke så mye ut, men det innebærer at så mange som ti prosent av arbeidsstokken på Island nå går uten jobb.

Statsminister Jens Stoltenberg drar til Island i dag. Der skal han møte de andre nordiske statsministrene for å diskutere den økonomiske krisen og utfordringene den gir.

Slik er det på Island nå